Boekrecensies 901-930

 

901. Alastair Bonnett - Beyond the map

Intriguing locations all around the world

18 augustus 2018

Alastair Bonnett is intrigued by everything that is geographically or geopolitically out of the ordinary: artificial islands, valleys that are cut up between 3 countries, idealistic yet completely insane projects in his own town Newcastle, art gardens in the middle of extremely dull planned cities: you name it and you can find it in this book,  43 chapters of a few pages each that are neatly arranged around a number of themes.. A fun book to read that quite often made me look up things on Wikipedia or Google Maps, because unfortunately maps are lacking (I love maps...). And I definitely want to visit the secret Stone Gardens in India and loved the description of how the street where he lives declared itself independent after the Brexit by leaving Britain. A fun book to read, next time include maps and (if possible) some pictures instead of drawings.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


902. Robert Harris - Munich

Not his best

2 september 2018

It is 1938: it is very obvious that Hitler wants to "liberate" Sudetenland (a part of the Czech Republic which at the time had a German majority) and start a war, but Britain is not ready for that yet, so its prime minister Neville Chamberlain desparately tries to preserve peace for the time being so that Britain can continue its preparations for war. It all culminates in the famous Munich meeting where Chamberlain and Hitler meet and Chamberlain preserves peace at the cost of the Czech Republic. The Munich Conference was playing political chess at the highest level with many parties with different agendas around the table. The book follows a junior civil servant who is part of Chamberlain's entourage because he has lived in Berlin and knows someone who is part of the German delegation and who is part of the resistance. 

The reader gets an insight into the characters of the main actors in the drama that enfolds, but all in all it is a lot of cigarette smoking and waiting in the anterooms, which makes the reading boring at times. Not his best: if you want (historical) fiction based on real events by Robert Harris, read Conclave or An officer and a spy instead...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


903. Benedict Wells - Het einde van de eenzaamheid

Prachtig boek

11 september 2018

Als kind groeit Jules Moreau met zijn zus Liz en zijn broer Marty ofp in Frankrijk en Duitsland. Het is een leuk, geborgen gezin, zijn vader probeert hem aan het fotograferen te krijgen, zijn moeder leert hem koken. En zijn broer is een pesterige klikspaan, maar dat is een kleine rimpel in een verder best gelukkig bestaan. En dan slaat het noodlot toe: bij een auto-ongeluk komen zijn beide ouders om het leven. De kinderen gaan naar een kostschool in Duitsland, maar gaan daar ieder hun eigen weg. Jules verandert van een jongen met zelfvertrouwen in een jochie dat zichzelf zo veel mogelijk onzichtbaar probeert te maken, zijn zus Liz wordt een mannenverslinder met een grote bek en zijn broer Marty wordt een enorme nerd. Gelukkig krijgt Jules een vriendinnetje: Alva met haar rode haar blijkt ook een geheim te hebben, maar daar praten ze niet over. Iedereen trekt de wijde wereld in, Jules verliest Alva uit het oog en pas jaren later komen ze elkaar weer tegen en slaat eindelijk de vlam over die op de middelbare school de hele tijd al gesmeuld heeft. Helaas is Alva getrouwd en moet eerst haar, veel oudere man, de schrijver Romanov, dood alvorens Jules en Alva verder kunnen. En als de tweeling die ze krijgen 7 jaar is slaat het noodlot opnieuw toe...

Een boek dat een beetje doet denken aan A little life: hoeveel ellende kan een mens aan? Ik vond het schitterend geschreven en het raakte mij ook, bij de leesclub waren de meningen verdeeld, maar dat maakt een leesclub juist zo leuk. Een hele jonge schrijver, die misschien iets te graag Grote Literatuur wil schrijven, maar het talent spat van iedere pagina af.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


904. J.J. Voskuil - Het Bureau deel 1 - Meneer Beerta

Heerlijk gekeutel

20 september 2018

Maarten Koning, het alter ego van de schrijver, komt na een mislukte carrière als leraar Nederlands te werken op Het Bureau dat zich bezighoudt met de analyse en beschrijving van het Nederlandse cultuurgoed. Zijn vrouw Nicolien vindt het maar niets: ze vindt wetenschap walgelijk en eigenlijk vindt ze werken walgelijk. Maar Maarten beseft dat er brood op de plank moet, dus gaat hij zich bezighouden met kabouters en met de nageboorte van het paard. En ondertussen volgen we al de intriges en verwikkelingen op Het Bureau op microschaal. Maarten zit op de kamer met Meneer Beerta, de directeur, die een wat seksueel gefrustreerde nog in de kast zittende homo is terwijl iedereen weet dat hij een relatie heeft met Karel die het appartement boven hem huurt. De staf van Het Bureau groeit flink en zonder het te willen wordt Maarten een soort afdelingshoofd, wat hij eingelijk best redelijk doet. We volgen hem op zijn bezoekjes aan boeren in het oosten des lands, naar congressen en meetings in Duitsland en België, maar ook thuis, waar hij regelmatig terechtgewezen wordt door zijn geweten Nicolien, die hem zo ver mogelijk van de gewone wereld probeert weg te houden omdat die in haar ogen corrupt is.

Het Bureau: je vindt het geweldig of je vindt er helemaal niks aan. Ik hoor duidelijk tot de eerste categorie en na 20 jaar was het weer tijd om de serie te gaan herlezen. En het voelde als thuiskomen...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


905. Willem Asman - Enter

Wel spannend maar heel vermoeiend

29 september 2018

Tyler Young woont met haar dochter Charlie in Amsterdam. Tyler heeft jaren geleden tegen haar (ex-)man, een Armeense maffiabaas getuigd en zit sindsdien in een witness protection programma. Ze denkt dat het een programma van de amerikaanse overheid is, maar in werkelijkheid is het een commercieel bedrijf, Rebound, dat erachter zit. Haar contactpersoon Gar is van de politie naar dit bedrijf overgestapt toen hij tijdens haar zaak ontslagen werd. En nu stort haar zorgvuldig opgebouwde wereldje in: Charlie is inmiddels een puber en is erachter gekomen dat haar vader nog leeft zonder te weten wat een ongelofelijke engerd het is. Wat volgt is een bloedstollende race over de halve aarde om te proberen Charlie te redden, achter het geheim van Gar te komen (op wie ook nog eens een aanslag wordt gepleegd), en uit de handen van haar sadistische en psychopathische ex te blijven. En aan het eind blijkt het geheim van Gar nog veel meer i nte houden dan ze ooit verwacht had...

Een heel spannend boek, maar wel erg veel gehol en gevlieg in auto's, taxi's en vliegtuigen. Op zich met plezier gelezen, maar ik geloof niet dat ik behoefte heb om deel 2 en deel 3 te lezen.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


906. Philip Kerr - Greeks bearing gifts

Wel heel veel twists en turns

15 oktober 2018

Bernie Gunther werkt in deze (laatste) episode van  de serie voor een verzekeringsmaatschappij in het naoorlogse Duitsland. Als er een schip vergaat en er een flinke claim binnenkomt wordt hji naar Griekenland gestuurd om de zaak te onderzoeken. Degene die de claim heeft ingediend. Siegried Witzel, heeft een raar verhaal dat vol gaten zit, maar als hij vermoord wordt gevonden met kogelgaten in zijn ogen verlegt het onderzoek van Gunther zich naar de achtergronden van het schip. Dat blijkt oorlogsbuit te zijn: in de oorlog zijn 60,000 Joden uit Thessaloniki afgevoerd, maar niet nadat ze van hun eigendommen waren beroofd. Gunther wordt ook gedwongen door de Griekse politie om het onderzoek uit te voeren: ze hebben een idee van zijn niet geheel brandschone achtergrond en het is voor Gunther dus oplossen of gearresteerd worden. En zo gaat hij op zoek naar de achtergrond van de moord en de claim.

Het boek heeft wel heel veel twist en turns en dat betekent dat je goed je aandacht erbij moet houden. Waarschijnlijk heb ik het net te langzaam gelezen en raakte ik daardoor op den duur de draad een beetje kwijt. Het had van mij iets meer rechttoe rechtaan gemogen.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


907. Pieter Waterdrinker - Tsjaikovskistraat 40

Dagboek van een alcoholist

24 oktober 2018

Pieter Waterdrinker kwam voor het eerst in Rusland toen het nog de Soviet Unie was. Hij smokkelde bijbels, organiseerde reizen voor verwende Nederlanders en vestigde zich uiteindelijk min of meer definitief als journalist en schrijver met zijn Russische vrouw en de katten in het huis aan de Tsjaikovskistraat in het centrum van Sint Petersburg. En dat huis ligt heel dicht bij heel veel andere huizen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis en daar is de bewoner trots op. En zo krijgen we een vrij ongestructureerd verhaal met deels zijn eigen geschiedenis, deels de geschiedenis van het land. Pieter Waterdrinker moest het manuscript voor een boek inleveren omdat hij het geld van het voorschot hard nodig had om de wilde plannen van zijn Russische zwager te financieren en dat is duidelijk merkbaar aan dit boek: volgens mij heeft hij deels stukjes gebruikt die hij voor de NRC heeft geschreven en verder heeft hij, tussen de alcoholroezen door die stukjes aan elkaar gekletst. Daardoor zit er weinig structuur en tegelijkertijd een flink aantal doublures in het boek. Een boek dat met razendenthousiaste recensies werd ontvangen, maar waarom ging aan mij (en de rest van de leesclub) een beetje voorbij. 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


908. Angela Marsons - Fatal promise

Another great episode

27 oktober 2018

The team of Kim Stone has an empty desk and every time one of the team members looks at it, it brings back the pain related to the memories of their colleague. And then another murder is channeled to their team. The doctor involved was also a part of the previous book, but ultimately, his desth seems unrelated. And then more deaths are occurring: his son dies in a car crash, another woman dies: too many deaths to be a chance occurrence. And in the meantime a girl goes missing. Kim Stone tries to juggle all these cases and luckily she gets a new team member, but the question is whether they will give him a fair chance to prove that he can be a worthy replacement of their colleague. In the end, the case takes an unexpected turn and it takes Kim and her team all their ingenuity to prevent additional killings.

Angela Marsons really knows how to write thrillers and she does it time and again: this is the 9th installement and still no weak spot detected. I already look forward to the next one!

Terug naar de lijst met boekrecensies


909. Michael Connelly - Dark sacred night

A good way to introduce a new team

10 november 2018

Renee Ballard meets Harry Bosch when she is working the night shift and comes to her desk to write a report on a suspected murder that turned out not to be a murder after all. Initially she is not sure what Harry wants, but soon they are working together on a cold case that has been haunting Bosch for years and years: the murder of a 15-year old girl that turned her mother into a drug addict. Harry has taken the mother in, but he realizes that only solving the case can really mend the scars of the mother. Renee puts in a lot of her free time for the very tedious footwork, as does Harry. Both have other cases that they are working on and both find that they nearly bite off more than they can chew. Luckily both are very good detectives and can help each other out of very dangerous situations.

Connelly had just introduced Renee Ballard  in The late show and now already teams her up with his long-time main character Harry Bosch. and it works very well: both outsiders, both bloody good detectives, both pitbull terriers once they have decided they want to solve a case. So another solid book by Michael Connelly.
 

Terug naar de lijst met boekrecensies


910. Val McDermid - Broken ground

Historical and present day twists and turns

22 november 2018

DCI Karen Pirie and her colleague of the Historic Cases Unit are challenged by four developments at the same time: the new boss is looking for an excuse to abolish the unit, the new colleague is a total pain in the ass and then there are also a number of murders that need solving. One is a present day killing of a woman by what appears to be the husband of her best friend. However, Karen had overheard a conversation between the two friends and she does not trust the situation. The other is more related to her core business: when trying to recover two World War II motorbikes from a peat bog, a body is found that is substantially more recent than the motorbikes. The body is very well preserved and it takes all of Karen's and Jason's detective skills to work out who the dead person is and how and why he got buried with the motorbikes. And meanwhile one of the people involved confuses Karen because she feels quite attracted to him...

After the Tony Hill and Carol Jordan series has come to an end, I have now started with other series written by Val McDermid and this was a nice new protagonist for me.  

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


911. J.J. Voskuil - Het Bureau 2 - Vuile handen

Langzaam maar zeker  wordt Maarten het systeem ingezogen

30 november 2018

Beerta is met pensioen, Balk is nu directeur en Maarten is tegen wil en dank het hoofd van zijn afdeling Volkskunde geworden. Dat heeft meer te maken met zijn plichtsgevoel dan met zijn behoefte om carriere te maken of erkenning te krijgen. Zijn twee naaste medewerkers, Bart en Ad, houden hem vanuit verschillende standpunten op het rechte spoor: Bart door overal principiele bezwaren tegen te hebben, Ad door alles buiten het werk belangrijker te vinden dan zijn werk en zich regelmatig ziek te melden "met een witte punt in zijn keel" en een koorts van 37,2. En ondertussen vindt Nicolien het nog steeds allemaal niks, dat hele "Rot-Bureau". Maarten voelt zich dan ook regelmatig alleen en het dieptepunt zijn voor hem de congressen, waar hij zich totaal verloren voelt. Tot hij gedwongen wordt een presentatie te geven en daarbij de knuppel dusdanig in het hoenderhok gooit dat hij de vertegenwoordiger van de jongere generatie volkscultuuronderzoekers wordt.

Wat is dit toch een heerlijk serie. Ben hem nu voor de tweede keer aan het lezen en het blijft tijdloos geweldig hoe de beslommeringen van een willekeurig kantoor beschreven worden en hoe je het rechtstreeks kan overzetten naar je eigen situatie, want ook op mijn (vorige) werk waren alle types aanwezig: de Balk, de Ad, de Bart en zelfs de Maarten. Op naar deel 3!

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


912. Murat Isik - Wees onzichtbaar

Prachtig boek over de tweede generatie

10 december 2018

Metin Mutlu, een Turkse jongen van de Zaza stam uit het Oosten van Turkije, komt als klein jongetje met zijn moeder en zijn oudere zus naar Nederland, waar zijn vader een flat in de Bijlmer geregeld heeft. Zijn vader is een enorme onbetrouwbare potentaat, die zich misdraagt, zijn vrouw mishandelt, het gezin verwaarloost, achter de vrouwen aanzit en zich naar buiten toe opstelt als de geharde communist die alles beter weet. En eigenlijk is het een zielig lulletje rozenwater die niet snapt en niet wil snappen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Ondertussen werkt zijn ongeletterde vrouw zich op tot een gewaardeerde voedingsmedewerkster in het AMC en gaan zijn beide kinderen studeren en zo streeft het hele gezin hem voorbij.

Maar het opgroeien van Metin gaat niet zonder slag of stoot: op de lagere school heeft hij een paar hele goede vrienden en zelfs een vriendin met wie hij van en naar school loopt en lijkt het leven ongecompliceerd ondanks de steeds verder verloederende flat en buurt met junks, vuil en criminaliteit. Het gaat mis als hij naar het VWO gaat, waar hij in een klas komt met Dino, een psychopathische treiterkop, die hem stelselmatig "De Schoonmaker" noemt en hem fysiek en psychisch mishandelt zonder dat de leraren ingrijpen. En zo heeft Metin zowel thuis als op school een onveilig gevoel. 

Tot in de vierde klas de Turkse Kaya in zijn klas komt en hem uitkiest als zijn beste vriend. Dino is niet opgewassen tegen Kaya en het leven wordt weer dragelijker voor Metin. Langzaam maar zeker begint hij zijn weg te vinden, maar hij blijft een observator die zichzelf min of meer onzichtbaar probeert te maken.

Een prachtig boek dat laat zien hoe de kinderen van gastarbeiders zelf hun weg moeten zien te vinden omdat hun ouders moeite hebben om het systeem te begrijpen en de cultuur van hun ouders vaak botst met de Nederlandse normen, waarden en levenswijze. En dat alles in de Bijlmer van de jaren '80 en '90, niet bepaald de gemakkelijkste en veiligste buurt van Nederland. Een prachtig boek dat bijzonder soepel wegleest. 

Terug naar de lijst met boekrecensies


913. Søren Sveistrup - Oktober

Gruwelijk, spannend

14 december 2018


Kort na elkaar worden er in Kopenhagen een aantal vrouwen gruwelijk verminkt en vermoord. En iedere keer worden er kastanjemannetjes achtergelaten: poppetjes gemaakt van kastanjes en luciferhoutjes. En tegelijkertijd gaat Minister van Sociale Zaken Rosa Hartlund weer aan het werk nadat ze bijna een jaar uit de running is geweest na de verdwijning van haar dochter. Daar is wel een psychopaat voor veroordeeld, maar Rosa, en met name haar man Steen, hebben nooit helemaal de hoop opgegeven dat hun dochter nog leeft. Ondertussen moet rechercheur Thulin proberen de moorden op te lossen. Daarbij wordt ze geholpen door een andere rechercheur, Hess, die vanuit Europol teruggestuurd is naar Denemarken. Hess is nogal een einzelganger die daardoor regelmatig in conflict komt met zijn collega's en superieuren, maar die wel een hele goede rechercheur blijkt te zijn. Uiteindelijk wordt er een dader opgepakt, maar Hess en Thulin blijven twijfelen. Als Hess op het punt staat weer terug te gaan naar Europol komen er opeens aanwijzingen binnen die de hele zaak weer in een ander daglicht stellen. Met alle gevolgen van dien.

Best een dik boek, maar ik had het (ondanks dat ik voor mijn werk op reis was) in vier dagen uit. De schrijver is de bedenker van The Killing en het leest dan ook als een filmscript. Veel korte hoofdstukjes en elke keer denk je "nog een hoofdstukje voor ik echt ga slapen." Heerlijk spannend, maar ook zo af en toe zo gruwelijk dat je het even weg moet leggen (maar niet te lang).

Terug naar de lijst met boekrecensies
914. Frederick Forsyth - De dag van de jakhals

Niet zo goed als ik me herinnerde

22 december 2018


De anti-Gaullistische beweging die voortgekomen is uit het leger na het verlies van Algerije ligt in 1963 bijna op zijn gat: verschillende aanslagen op De Gaulle zijn mislukt, de top is geinfiltreerd en wordt regelmatig "uitgedund" door de Franse geheime dienst en steeds meer mensen en financiers keren zich van de beweging af. Dan bedenkt de nieuwe leider een revolutionair plan: laat een buitenstaander, een huurmoordenaar een aanslag plegen. En dat wordt de Jakhals. Toch komt de Franse overheid erachter dat er iets gaande is en zo krijgt commissaris Claude Lebel de opdracht om erachter te komen wie of wat de Jakhals is. En dat is alles wat hij heeft... En zo gaat hij op zoek naar een speld in een hooiberg terwijl de Jakhals verder gaat met zijn voorbereidingen. Hij krijgt regelmatig informatie, maar besluit toch door te gaan en weet ook een paar keer op miraculeuze wijze te ontsnappen. Uiteindelijk komen Lebel en de Jakhals tegenover elkaar te staan...

Ik blijk dit boek al meer dan 35 jaar geleden gelezen te hebben. Het is me altijd bijgebleven (de film helpt daar ook bij) en nu besloot ik het een keer te herlezen. Het blijft een spannend boek, maar het helpt niet als je je de inhoud nog redelijk goed herinnert. Daarnaast durende voorbereidingen wel erg lang (ruim meer dan de helft) alvorens het echte kat- en muisspel begint. En lees alsjeblieft de Engelse versie: de Nederlandse (eboek)versie is uitermate slecht vertaald.

Terug naar de lijst met boekrecensies
915. Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak

Heel schrijnend verhaal

26 december 2018


Broer Matthies van de hoofdpersoon Jas (een meisje uit een zwaar gereformeerd gezin) gaat schaatsen naar "de overkant" maar komt niet meer terug. Hierdoor raakt het hele gezin ontwricht: alle gezinsleden reageren op hun eigen manier, maar  niemand komt er ongeschonden vanaf en het gaat van kwaad tot erger. Jas zelf weigert haar jas uit te trekken: in de zakken probeert ze wanhopig de wereld bij elkaar te houden door kleine spulletjes op te bergen. Haar broer Obbe verandert in een sadistische jongen die het met name gemunt heeft op dieren, waarbij hij indirect een manier probeert te vinden om de dood te overwinnen. Moeder verliest de wil om te leven en om te eten en vader probeert er nog iets van te maken, maar ook hij kan het leven eigenlijk niet meer aan. En dan blijkt dat het geloof ook niet voldoende steun biedt, al doe je nog zo je best om de wil van de Heer te snappen. Uiteindelijk neemt Jas een drastisch besluit dat je niet aan ziet komen...

Een gitzwart verhaal. Veel mensen klaagden over de hoeveelheid metaforen en/of over de lange zinnen, maar het is mij niet echt opgevallen. Zelf ben ik opgegroeid in een behoorlijk gereformeerd dorp (10% SGP-stemmers) en ik herken de angst en onmacht die zwaar gereformeerden overvalt als er iets gebeurt je geloof doet wankelen. Een mooi boek, maar je wordt er niet vrolijk van.

Terug naar de lijst met boekrecensies

916. Juli Zeh - Ons soort mensen

Een dorp waar iedereen met elkaar verweven is

9 januari 2019


In het voormalige Oostduitse dorp Unterleuten (de Duitse titel van het boek) is van oudsher met elkaar verweven: het is een ingewikkeld systeem van gunsten en ruilhandel. Na de hereniging komen er Wessies die het systeem niet snappen en daarmee de hele boel verstoren. Als dan langzaam maar zeker de landbouwcooperatie steeds verder in het slop raakt lijkt het plaatsen van windmolens een uitweg uit de crisis kunnen zijn, maar de vraag is: waar moeten ze komen? Een deel van het gebied is beschermd natuurgebied, het deel waar het windmolenpark wel zou kunnen komen blijkt van drie verschillende mensen te zijn. En zo probeert iedereen (eigenaars van de grond, maar ook andere inwoners) een slaatje te slaan uit de situatie. En zo wordt de sfeer steeds grimmiger, met zeer creatieve wraakacties tot gevolg. Uiteindelijk weet één van de dorpsgenoten de ultieme wraakactie te organiseren.

Een boek dat in Duitsland een complete hype werd. Het is in het begin leuk (en ook wel verstikkend) om te lezen, maar op den duur ging ik me een beetje ergeren omdat het steeds in mijn ogen steeds ongeloofwaardiger werd. En je moet goed opletten, want er duiken aardig wat personages op.

Terug naar de lijst met boekrecensies
917. Robert Galbraith - Lethal white

A very complicated case

25 januari 2019


The private eye bureau of Cormoran Strike and Robin Ellacott is doing quite well, in contrast to Robin's young marriage. Her husband Matthew does not like her being a private detective and let her know this at every opportunity. Then a young boy, Billy, who is seriously mentally ill, races into the office and starts a story about a girl that was killed near a horse before he races out again. Strike recognizes that he is disturbed, but still cannot let the story go. And then a neighbor of Billy, the extremely rich land very influential landlord contacts the office to have them investigate some aspects of a potential extortion. Robin goes undercover in the back offices of Parliament and Strike tries to fill in the information from the other side. What follows is a complicated case with real socialists, blind ministers, gay Pakistani, spooky husbands and rich wives and children.

At the moment I have a lot of other things on my mind, which means that a complicated case like this is currently a bit too complicated for me. However, the characters in this fourth instalment of the Cormoran Strike series are really well developed and the book goes above and beyond a regular shoot and kill thriller.

Terug naar de lijst met boekrecensies
918. Roxane van Iperen - 't Hooge Nest

Een dorp waar iedereen met elkaar verweven is

2 februari 2019


In de buurt van Huizen in 't Gooi staat midden in de bossen een groot landhuis, 't Hooge Nest, dat oorspronkelijk gebouwd is in opdracht van de beroemde liedjesschrijver van voor de tweede wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebruikt als onderduikadres en belangrijk adres cvoor het communistische verzet door de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. Soms zaten er echt tientallen mensen ondergedoken en alles was tot in de puntjes geregeld. Met name Janny Brilleslijper is een dappere en doortastende tante: met haar kleine zoontje Robbie aan de hand of in de kinderwagen reist ze de hele randstad door met illegale kranten, informatie en bonnenkaarten. Uiteindelijk wordt 't Hooge Nest toch verraden en belanden de zussen  Brilleslijper in de vernietigingskampen: eerst Auschwitz, later Bergen-Belsen. Samen proberen ze zich er doorheen te slaan en uiteindelijk lukt ze dat ook al is het nauwelijks.

Roxane van Iperen en haar familie kochten een aantal jaren geleden 't Hooge Nest en daarna dook Roxane in de geschiedenis van het huis. Het is een prachtig geschreven verhaal, waarbij vooral de beschrijving van het dagelijks leven in de vernietigingskampen enorm binnenkomt. Je weet het allemaal wel, maar omdat het hier een persoonlijke beschrijving betreft komt het extra hard aan. Een prachtig en belangrijk boek.

Terug naar de lijst met boekrecensies
919. Michael Ondaatje - Warlight

Prachtig geschreven, mooi verhaal

10 februari 2019


Nathaniel (14) en Rachel (16) worden na de oorlog door hun ouders, die naar Singapore gaan verhuizen, achtergelaten in Engeland. Daar worden ze opgevoed door een raar allegaartje van mensen (voornamelijk mannen) met bijnamen: The Moth, The Darter en een aantal van hun rare vrienden. Het lijkt erop dat  het allemaal nogal criminele types zijn: Nathaniel gaat regelmatig met The Darter op pad om allerlei rare vrachtjes in het donder af te leveren op of te pikken in illegale havens langs de Theems. Aan de andere kant hebben ze ook een prima leven: veel vrijheid en de mannen nemen de kinderen serieus. Maar de regelmatig de kop opstekende vragen over hun ouders, en met name hun moeder, worden niet echt beantwoord. Tot het opeens helemaal uit de hand loopt...

Jaren later woont Nathaniel op het platteland en komt hij er na de dood van zijn moeder langzaam maar zeker komt hij erachter hoe het allemaal zat: welke rol de mannen speelden, waarom hij zijn vader en moeder niet meer zag en welke rol zijn moeder in en na de oorlog speelde...

Een prachtig geschreven verhaal. ik las het in het Engels en moest regelmatig woorden opzoeken. Dat gebeurt me niet vaak en vaak doe ik het af als "mooischrijverij" maar in dit geval klopt het echt en voegt het echt wat aan het verhaal toe. Een mooi boek, leve de leesclub.

Terug naar de lijst met boekrecensies
920. Ali Smith - Autumn

Een soort flow of consciousness boek

19 februari 2019


Daniel en Elisabeth waren ooit buren. Daniel is nu 101 en ligt in een verzorgingstehuis meestentijds te slapen. Elisabeth is half de dertig en gaat nog steeds op bezoek bij haar oude buurman en leest hem dan voor terwijl ze niet weet of hij het wel of niet hoort. Daniel heeft haar als kind geleerd om met het leven om te gaan en zich niet te laten beperken door conventies en ideeën. Daniel staat aan het eind van zijn leven en we krijgen terugblikjes in dat leven, al is het beperkt. Elisabeth staat midden in het leven, geeft les op de universiteit en is bezeten van de vrouwelijke popart artieste Pauline Boty. In de achtergrond is er de Brexit, Elisabeth's strijd om een paspoort te krijgen en de moeilijke relatie met haar moeder die niet echt wat van haar leven weet te maken. 

Een echt flow of consciousness boek dat de nodige concentratie vraagt: wie volgen we? Welk tijdperk is het? Is het echt of is het gedroomd? Wel heel mooi geschreven, met plezier gelezen.

Terug naar de lijst met boekrecensies
921. Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek

Een soort flow of consciousness boek

25 februari 2019


Dolf uit Amstelveen wordt met een tijdmachine teruggebracht naar de dertiende eeuw. Daar belandt hij in een kinderkruistocht, waardoor hij niet meer terug kan. Achtduizend haveloze, zieke, ondervoede kinderen trekken van Duitsland naar Genua waar het wonder zich zal voltrekken: de herdersjongen Nicolaas heeft een visioen gehad dat de zee zich daar zal splijten, de kinderen kunnen naar Jeruzalem lopen en de Saracenen zullen gillend vluchten bij het zien van zo veel onschuld. Dolf gelooft er niets van, maar weet ook niet wat hij anders moet doen, dus trekt hij met de stoet mee als de semi-adellijke "Rudolf van Amstelveen" uit Holland. Met zijn twintigste-eeuwse mentaliteit en kennis, en de hulp van een aantal kinderen en een paar volwassenen, begint hij de boel te organiseren en al snel verloopt de reis beter en sterven er minder kinderen. Toch krijgt hij de nodige tegenwerking: van Nicolaas die zich in zijn aanzien bedreigd ziet, maar vooral van de monnik Anselmus, die alsmaar loopt te pushen dat ze op tijd in Genua moeten zijn. Daar zit uiteraard een snood plan achter...

Een boek dat ik als kind verslonden heb en als je het nu, ruim 40 jaar later, herleest blijft het een fantastisch boek. Een geweldig initiatief van de gezamenlijke boekhandels zorgt ervoor dat het boek nu voor 2 euro 50 beschikbaar is voor iedereen zodat kinderen kennis kunnen maken met dit superboek.

Terug naar de lijst met boekrecensies
922. Angela Marsons - Dead memories

Een soort flow of consciousness boek

3 maart 2019


Kim Stone has to live through the worst nightmare that one can imagine: innocent people die because someone is re-enacting traumatic evnts from her very traumatic past. She desparately tries to figure out who hates her so much that this person is capable of diving into her (secret) past, setting up staged accidents and killing innocent people in the process.She goes from prison to prison to meet the peple she has put behind bar and there are some really creepy types there who definitely want her dead, but are they capable of arranging this while the are locked up? Her team wants to help her, but apart from her closest colleague Bryant she does not want to shar with them all the information they need , making it almost impossible for them to do their job properly. She also gets a profiler added to her team, something she
is absolutely not waiting for. But as the corpses start to pile up, the moment comes that she has to fully involve her team and that they all have to start a race against the clock to save one of their own...

Another great installment of the best thriller series that I am reading at the moment. Installment 10 of the D.I. Kim Stones again has everything you need to keep wanting to read. Well done Angela! Desparately waiting for number 11 already...

Terug naar de lijst met boekrecensies
923. Hendrik Groen - Leven en laten leven

Grappig, maar met minder gun factor

7 maart 2019


Arthur Ophof heeft een uitgeblust huwelijk, een niet erg inspirerende baan als hoofd verkoop wc papier en handdoekenrolhouders bij een zaak in Breukelen, een huis in Purmerend en een drietal golfvrienden met wie hij op vrijdag een balletje slaat. Als hij ontslagen wordt besluit hij het radicaal over een andere boeg te gaan gooien: advocatenvriendje Joost heeft een huisje in Toscane waar op gepast moet worden en contacten met een louche begrafenisondernemer die na wat druk wel bereid is om Arthur dood te verklaren. Dus gaat hij alles in scene zetten, probeert zijn vrouw Afra leuk achter te laten met een puppy (heet hij nou Aristoteles of Storm?) en vertrekt uiteindelijk met 2 van zijn vrienden naar Zuid-Frankrijk, zogenaamd om te golfen, maar in werkelijkheid om dood te gaan... En dan gaat alles toch nog anders dan hij gedacht had.

Een grappig boek, maar minder leuk dat de twee boeken over de OMANIDO (Oud Maar Niet Dood) groep rondom Hendrik Groen, de eerste twee boeken van dit pseudoniem. Ik heb zo af en toe hartelijk moeten lachen, het schuurt ook bij tijd en wijle omdat het nogal herkenbaar is, maar meer een boek voor tussendoor dan de boeken over de bejaarde Hendrik Groen. 

Terug naar de lijst met boekrecensies
924. Auke Hulst - Zoeklicht op het gazon

Een hele sneue man

16 maart 2019


Richard Nixon zit als een eenzame man in het Witte Huis: hij moet aftreden vanwege het Watergateschandaal en kijkt, verdwaasd door slaapgebrek en wat drank terug op zijn politieke carrière. Hij werd ooit geboren als zoon van een arm Quakersgezin in California, verloor twee broers aan tuberculose, ging studeren aan een kleine universiteit en probeerde ondanks deze achtergrond toch via de conservatieve Republikeinse partij  
carrière te maken. Maar hij werd als vice-president niet echt gesteund door zijn president Eisenhower als hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen in 1960. En dan moet hij het ook nog opnemen tegen John F. Kennedy, die met een gouden lepel in zijn mond geboren werd. Nadat hij in 1960 is wezen stemmen gaat hij op een soort sentimental journey roadtrip terug naar zijn jeugd, waarbij hij uiteindelijk zelfs in Mexico belandt. Eigenlijk weet hij wel dat hij de verkiezingen gaat verliezen, zeker na het desastreus verlopen  verkiezingsdebat waar hij zich zwetend doorheen heeft moeten worstelen. En nu is het dus 1974, wordt hij uitgekotst door de hele natie en brengt hij zijn laatste avond in het Witte Huis door.

De Watergate affaire was net voor mijn tijd en door dit boek, waarin Auke Hulst ware gebeurtenissen inkleurt met zijn interpretatie van de gemoedstoestand van Richard Nixon, krijg je een beter beeld van Richard Nixon, die wordt neergezet als een sneue man die probeert zijn verleden achter zich te laten, maar op moet boksen tegen een enorm minderwaardigheidscomplex en een gevoel dat hij niet echt bij de Republikeinse elite hoort.

Terug naar de lijst met boekrecensies
925. Arjen van Veelen - Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Egyptisch monument voor een vriend

21 maart 2019


Als zeventienjarig broekie gaat Arjen van Veelen klassieke talen studeren in Leiden. Daar volgt hij ook wat filosofische bijvakken. Op een dag fietst hij door Leiden als er een auto langszij komt: de Westvlaamse T(h)omas (Blondeau) is nauwelijks een jaar ouder, maar manifesteert zich als een man van de wereld, die wel zijn aantekeningen van een collegeserie wil lenen en ze vervolgens geannoteerd teruggeeft. Hij neemt Arjen ook mee naar zijn stamkroeg, waar ze veel wodka drinken en diepzinnige gesprekken houden. Er ontstaat een raar soort vriendschap, waarbij Arjen eigenlijk zijn vriend verafgoodt en Tomas aan de ene kant een goede vriend is, maar aan de andere kant ook een ongelofelijk irritante betweter. Uiteindelijk verhuist Arjen met zijn vrouw naar St. Louis, waar hij op een dag gebeld wordt en te horen krijgt dat Tomas onverwacht overleden is aan een gescheurde aorta. Wat volgt is een zoektocht om daarmee in het reine te komen. Dit mondt uit in een reis naar Alexandrië, waar Alexander de Grote (ook zo'n halfgod) overleden is. Arjen gaat op zoek naar de locaties die met Arjen te maken hebben en probeert de boeken van Tomas (hij heeft een paar poeziebundels gepubliceerd) de beroemde bibliotheek van Alexandrië in te smokkelen.

Een mooi monument voor een vriend(schap), maar ik vond het toch net te onevenwichtig om het echt een goed boek te kunnen noemen: het fladdert heen en weer tussen een beschrijving van een vriendschap, een reisgids van Alexandrië en een biografie van Alexander de Grote.

Terug naar de lijst met boekrecensies
926. Joris van Casteren - Moeders lichaam

Bizar, wereldvreemd, maar geen misdadiger

26 maart 2019


Als de moeder van Zuid-Limburgse Piet midden in de zomer overlijdt verbergt hij haar lichaam in huis. Dat heeft zijn moeder hem opgedragen: ze heeft gezegd dat hij anders uit zijn huis gezet wordt omdat het op haar naam staat en dat hij van alleen zijn bijstandsuitkering niet rond kan komen. Het is een warme zomer, dus het gaat wel stinken en er komen vliegen op af, maar dat wordt op den duur minder. Pas tweeënhalf jaar later staat de politie aan de deur om te vragen hoe het met zijn moeder is en worden de restanten van het lichaam ontdekt. Piet wordt opgepakt, zijn 8 verwaarloosde katten worden hem afgenomen en hij wordt een landelijke bekendheid.

Joris van Casteren interviewde niet alleen Piet, maar ook heel veel mensen uit het dorp en uit zijn omgeving. Wat opdoemt is een beeld van een totaal wereldvreemde man, een moederskindje dat in zijn 60-jarige leven nog nooit 1 minuut gewerkt heeft omdat dat niet hoefde van zijn bijzonder bezitterige moeder, en van een omgeving van niet- of bijzonder laag opgeleide mensen die op zijn zachtst gezegd een intellectuele beperking hebben. Een bizar boek. Piet is wereldvreemd, lui, maar lijkt geen misdadiger te zijn...

Terug naar de lijst met boekrecensies
927. Jaap Robben - Zomervacht

Zachte jongen in een harde wereld

3 april 2019


De dertienjarige Brian woont met zijn asociale vader op een caravanpark. Geteisterd door constant geldgebrek omdat hij te belazerd is om te werken en het geld dat hij heeft aan verkeerde dingen uitgeeft besluit de vader van Brian om zijn zwaar meervoudige gehandicapte zoon Lucien voor de zomer in huis te nemen uit de inrichting waar hij verblijft. Hij denkt daarmee een aardig spaarpotje in huis te hebben, maar laat de zorg voor Lucien eigenlijk geheel over aan Brian. Brian is dol op zijn broer en doet echt zijn best, maar de taak is te zwaar voor een jochie van 13. Hij krijgt hulp van de tijdelijke huurder van een andere caravan, maar zijn vader heeft de pik op deze man en verbiedt Brian met hem om te gaan. En dan moet Brian ook nog zien om te gaan met zijn ontluikende seksualiteit die hij richt op een 19-jarig meisje uit de inrichting, niet echt een handige keuze.

Een heel liefdevol portret van een jongen die eigenlijk nooit een echte kans van het leven gehad heeft maar desondanks probeert er het beste van te maken en met name enorm lief omgaat met zijn broer die niet echt kan communiceren.

Terug naar de lijst met boekrecensies
928. Jan Siebelink - Jas van belofte

Mislukt boekenweekgeschenk

6 april 2019


Op het eind van zijn leven overziet Arthur vanuit de ambulance zijn leven: zijn vader die in het niets oplost als hij heel jong is, het kind dat doodgeboren wordt, de relatie met een leerlinge van de school waar hij lesgeeft die niet uit de verf komt, zijn proefschrift dat niet verdedigbaar blijkt, en het schrijven van een boek dat gecoacht, maar daarvoor vooral belemmerd wordt door een beroemde literatuurcriticus. Dat zijn de minpunten. Aan de pluskant zijn daar zijn relatie met zijn vrouw en zijn vriendschap met Loet IJzertje. 

Maar wat een slecht geschreven boek: waarbij je je constant ergert aan veranderend perspectief, andere werkwoordtijden etc. En wat het met het thema "moeder, de vrouw" te maken heeft, dit mannenboek, is me ook niet duidelijk.Hopelijk volgende keer eindelijk weer eens een goed boekenweekgeschenk, maar ik was blij met het gratis reizen.

Terug naar de lijst met boekrecensies
929. Edouard Louis - Ze hebben mijn vader vermoord

Keihard en liefdevol (auto)biografisch verhaal

7 april 2019


Edouard Louis groeit op in bittere armoede op het Franse platteland met een vader die het leven eigenlijk niet aankan en ook nooit echt de kans gekregen heeft om het aan te kunnen. Het boek is een aanklacht tegen het effect dat armoede heeft op de mensen die het moeten ondergaan: je hebt eigenlijk geen keuzes in je leven en de keuzes die de maatschappij je dwingt te maken beperken je in het leven. Je moet een Echte Man zijn, waardoor je moet doen alsof je als de dood bent voor homoseksualiteit, het is je eigen schuld als je geen baan kan vinden (kijk nog eens naar de reactie van Macron op een ontmoeting met een stel arbeiders), alles wat kan leiden tot gezonde keuzes wordt stelselmatig afgebroken en als je in de fabriek een ongeluk krijgt door een onveilige situatie is het je eigen schuld en slijt je de rest van je leven uitzichtloos op de bank. 

Een keiharde aanklacht tegen de (Franse) samenleving en een uiteindelijk toch begripvolle kijk van een zoon op het leven van zijn vader. Een klein maar heel mooi boekje.

Terug naar de lijst met boekrecensies
930. Arthur Brand - De paarden van Hitler

Spannend en bij tijd en wijle hilarisch verhaal 

10 april 2019


Jarenlang stonden er onder het raam van de werkkamer van Hitler 2 enorme paardenbeelden, gemaakt door één van zijn favoriete kunstenaars, Josef Thorak. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zouden ze vernietigd zijn tijdens de slag om Berlijn, maar 70 jaar later krijgt kunstdetective Arthur Brand een kleurenfoto onder ogen van de twee paarden. De eerst reactie van hem en zijn collega's is: dat moeten vervalsingen zijn, maar toch gaat het meer aan meer knagen. En zo volgt een speurtocht langs Russische soldaten, de kunsthandel door de DDR, onverbeterlijke nazi's (waaronder de dochter van Heinrich Himmler), neonazi's en ander gespuis. Samen met een commissaris van de Berlijnse politie en een boomlange journalist van Der Spiegel komen ze steeds dichter bij de paarden. Arthur doet zich voor als de vertegenwoordiger van een rijke Amerikaan en iedereen stinkt daar nog in ook. Bij zijn eerste zicht op het landgoed waar de paarden (en nog wat meer nazikunst) verborgen zouden moeten zijn lazert hij ook nog uit een boom, kortom het leest als een (wat onhandig) jongensboek. Uiteindelijk worden de paarden in beslag genomen, maar ook dat heeft nogal wat voeten in de aarde omdat in dezelfde ruimte een V1, een tank, een torpedo en nog wat meer onaangenaam wapentuig ligt opgeslagen.

Een boek dat ik als een speer uitlas. Mooi verhaal dat ondanks de vele personen duidelijk blijft, maar misschien komt dat ook omdat ik het in 2 dagen uitgelezen heb.

Terug naar de lijst met boekrecensies

Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Terug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies