Boekrecensies 181-210

 

181. Victor Pelevin - Omon Ra

Hilarious view of the Soviet space programme

1 februari 2004

Omon is a typical Soviet boy growing up in a dreary suburb of Moscow with an absent mother, a drunken father and an uninterested aunt who takes care of him. Since his childhood he want to be a cosmonaut and he shares this dream with a boy from the neighbourhood, Mitiok. Together they apply for Flying School and even make it to the training for the space program. Gradually it dawns on them that the Soviet achievements in the air and in space are not as glorious as they are claimed to be: the space program has a whole new interpretation of the term “automation” which makes the people who have to carry out the “automated techniques” into instant heroes, but in a way you do not exactly want. In the end Omon visits the moon, but not in the way he had expected it to be…

 Pelevin wraps his criticisms on the Soviet society in a story which is at the same time hilarious, sarcastic and critical and makes you think of Franz Kafka and Joseph Heller. Definitely worth reading.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


182. Arnon Grunberg - De asielzoeker

Goed geschreven maar ontzettend vervelende hoofdpersoon

10 februari 2004

Christian Beck is vertaler van gebruiksaanwijzingen en afgezien van zijn vriendin heeft hij niet veel in het leven: hij heeft al zijn vrienden van hem vervreemd met zijn pogingen om de illusies in het leven te ontmaskeren en wat nu over is is een illusieloze, wereldvreemde man. Als zijn vriendin ongeneeslijk ziek wordt wil ze met een asielzoeker trouwen om toch nog iets goeds te kunnen doen. Met z’n drieën gaan ze naar een geitenboerderij in Frankrijk om daar geitenkaas te leren maken, de laatste wens van zijn vriendin. Ondertussen denkt hij terug aan zijn verblijf in Eilat dat culmineerde in een gebeurtenis die de rest van zijn leven (heeft) bepaald. En zo keutelt Beck’s leven door, zelfs na de dood van zijn vrouw.

Het is een goed geschreven boek, maar Beck is zo’n vreselijke Jan Jurk, waar een normaal mens zich niet of nauwelijks mee kan identificeren, dat het me moeite kostte om me door het boek heen te worstelen. Wel een mooie schets van wat er met een leven gebeurt als er geen illusies meer zijn, wat een droefenis!

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


183. Gil Courtemanche - Een zondag aan het zwembad in Kigali

Een gruwelijk belangrijk boek over de genocide in Rwanda

21 februari 2004

Bernard Valcourt is een wat cynische Canadees die in Kigali ,de hoofdstad van Rwanda, in een hotel woont en als een soort ontwikkelingswerker bezig is met het opzetten van een televisiezender en het maken van een film over AIDS. zondags zit hij aan de rand van het zwembad en tekent de gebeurtenissen op: de pompeuze Rwandezen, de ex-pats waarbij het leven draait om drank en goedkope seks. Hij wordt verliefd op de mooie Gentille, een Hutu met de bouw van een Tutsi, en samen maken ze mee hoe Rwanda verandert in een hel waarin mensen worden afgeslacht door dolgedraaide buren enkel en alleen omdat ze Tutsi's ("Kakkerlakken" volgens de militante Hutu's) zijn of op Tutsi's lijken of gewoon omdat de paramilitairen dronken zijn en zin hebben om iemand af te maken. Ze zien vrienden en bekenden om zich heen sterven, maar weigeren te geloven dat de totale gekte uit kan breken. Uiteindelijk blijven ze te lang in Rwanda.

Dit boek is volgens de schrijver zelf geen roman maar een documentaire waarmee hij een alweer bijna vergeten massaslachting uit de vergetelheid wil halen (en en passant ook de opmars en gevolgen van AIDS, een andere massaslachter, beschrijft). Zelf was ik ten tijde van de genocide in Tanzania en zelfs daar hadden we geen idee wat zich precies afspeelde in Rwanda. Een gruwelijk boek dat heel belangrijk is en haarfijn en in een prachtige stijl uitlegt en beschrijft wat er in 1994 in Rwanda gebeurde.

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


184. Harry Mulisch - Siegfried

Beetje ijdeltuiterig boek over intrigerend gegeven

23 februari 2004

Rudolf Herter is een, naar eigen inschatting briljante, oudere Nederlandse schrijver met een Oostenrijkse achtergrond. Tijdens een lezing in Wenen komt hij in contact met de vroegere huisbedienden van Hitler en via hen komt hij te weten dat Hitler en Eva Braun een zoon hadden en dat het met die jongen slecht is afgelopen. Hij denkt dat hij door deze onthullingen ook een beter inzicht heeft gekregen in het wezen van Hitler, maar uiteindelijk wordt zijn inzicht hem fataal.

Op zich behandelt het boek een intrigerend gegeven, Hitler. De briljante Rudolf Herter straalt zijn briljantheid wel heel erg uit en daarmee is deze alter ego van Harry Mulisch met name in het begin van het boek irritant nadrukkelijk aanwezig. Naarmate het verhaal zich verder ontvouwt wordt het boek intrigerender en plezieriger om te lezen, al rest aan het eind de vraag of Mulisch erin geslaagd is om Hitler te verklaren en of iemand er ooit in zal slagen om Hitler te verklaren. 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


185. Pauline Slot - Zuiderkruis

Beetje onduidelijk

3 maart 2004

Emma fietst precies twee jaar na dato haar omgekomen vriendin Floor achterna op een tocht door Australië, Nieuw-Zeeland en de eilanden in de Stille Zuidzee. Tijdens de tocht gebruikt ze de brieven en het dagboekje van Floor als leidraad en probeert ze te achterhalen waarom Floor aan het eind van de rit omgekomen is: was het zelfmoord of toch gewoon een ongeluk? Ook gebruikt ze de tocht om haar vriendschap met Floor onder de loep te nemen. Ondanks deze heldere verhaallijn en een plezierige schrijfstijl was het me aan het eind van het boek toch onduidelijk wat de schrijfster nu precies wilde zeggen over de relatie tussen Floor en Emma en bleef het boek voor mij dus een beetje onduidelijk.

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


186. Erik Vlaminck - Houten schoenen

Prachtig Vlaams boek over de gevolgen van een foute keuze

4 maart 2004

Erik's vader Georges koos er in de tweede wereldoorlog als jongeman voor om vrijwillig in Duitsland te gaan werken: zijn ouders en zusters hadden nauwelijks te eten en zo zou hij wat kunnen bijverdienen. Het is een keuze die hem niet in dank wordt afgenomen: niet door zijn ouders als blijkt dat hij verliefd is op een Duits meisje, niet door zijn kamergenoot Albert en ook niet door Martin, met wie hij na de oorlog terugkeert naar België. Pas na het overlijden van zijn vader komt Erik, die ruim na de oorlog is geboren, erachter dat zijn vader in een werkkamp heeft gezeten, compleet met ondervoeding, luizen en andere ellende. Hij gaat terug naar Bremen en Boen in Noord-Duitsland, op zoek naar het verleden van zijn vader. Dan krijgen ook kleine herinneringen uit zijn jeugd een andere betekenis. Een prachtig boekje over keuzes, de oorzaken en de gevolgen. Geschreven vol mededogen, maar nergens sentimenteel.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


187. Erik Vlaminck - Quatertemperdagen

Vlaamse familiekroniek

6 maart 2004

Het eerste boek van Erik Vlaminck over zijn familie van moeders kant: zijn sentimentele opa Eduard die de drank niet kan laten staan en geen keuzes kan maken in het leven, zijn bikkelharde oma Fien die probeert de boel draaiende te houden maar door haar scherpe tong veel mensen van zich vervreemd, hun 3 kinderen waarvan uiteindelijk alleen Anneke, de moeder van Erik, volwassen zal worden, zijn debiele oudoom Monie die bijna zijn hele leven in een gesticht doorbrengt en zijn oudoom Leon die zonder benen in een karretje in een verzorgingstehuis de andere bewoners het leven zuur maakt. Klein Vlaams lief en leed met kerken, kroegen en grote, hechte families die toch hun geheimen blijken te hebben. Een mooi boek, maar niet zo hecht doorwrocht als "Houten schoenen" van dezelfde schrijver.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


188. Willem Ysbrantsz Bontekoe - Het journaal van Bontekoe

Mooie "hertaling" van klassiek verhaal

7 maart 2004

Thomas Rosenboom heeft het journaal van Willem Bontekoe leesbaar gemaakt door het om te zetten in modern  Nederlands; "hertalen"wordt het genoemd. dit verhaal uit de 16e eeuw over de omzwervingen van schipper Bontekoe en hoe hij een schipbreuk overleeft was in de 16e en 17e eeuw razend populair en ook nu is nog duidelijk waarom. Weliswaar zit er wel een heel vroom sausje over het verhaal (zoals Rosenboom in het voorwoord aangeeft waarschijnlijk de inbreng van de oorspronkelijke uitgever), maar de avonturen zijn beschreven op een manier dat je je in kan leven in de voor- en tegenspoed van de Oost-Indiëvaarders. Een mooi stukje Nederlandse geschiedenis opnieuw uitgegeven.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


189. Tomas Lieske - Gran Café Boulevard

Mooi begin, gaat uit als een nachtkaars

18 maart 2004

In de trein naar Bilbao ontmoet de dertiger Alexander Rothweill de 18-jarige Pili Eguren. Hij is een fotograaf en vervalser van Hollandse komaf, wiens ouders en zusjes op onbegrijpelijke wijze uit zijn leven zijn verdwenen, zij is een Spaans katholiek meisje wier ouders door de falangisten vermoord zijn waarna zij in een nonnenweeshuis is opgegroeid. Deze twee ver van elkaar afstaande mensen krijgen een relatie gebaseerd op seksuele aantrekkingskracht. In 1951 moet Alexander vluchten voor het regime van Franco en gaat hij, samen met Pili, terug naar zijn roots, die gevormd worden door zijn broer Fedde. Fedde is een wereldvreemde vleermuizenkweker die de ouderlijke herenboerderij verpatst heeft om dichter bij zijn vleermuizen te kunnen zijn en die bovendien nog steeds niet geaccepteerd wordt door de buurt omdat hij ooit als klein kind met de familie uit Groningen is gekomen. Langzaam zien we de flamboyante, mondaine Alexander Rothweill terugveranderen in Taco Albronda en de seksuele aantrekkingskracht tussen Pili en Taco verdwijnen.

Ik vond de eerste delen van het boek mooi: lekker geschreven, mooie beschrijvingen van falangistisch Spanje en het Zuid-Hollands polderlandschap voor de oorlog. Het laatste deel was opeens de vaart uit het verhaal en kon het me veel minder boeien. Jammer...

Lees ook de recensie in de NRC

Lees ook een interview met de schrijver in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


190. Zsuzsa Bánk - De zwemmer

Mooie Hongaarse roman waarin veel ongezegd blijft

25 maart 2004

Kata en Isti groeien op in het Hongarije van de jaren '50 en '60. Hun moeder is naar het Westen gevlucht en met hun vader, die zich niet bijster veel van zijn kinderen aantrekt, reizen ze van familielid naar familielid. Voor Kata en -vooral- haar jongere broertje Isti blijft het onbegrijpelijk dat hun moeder hun zo maar heeft verlaten. Van hun familieleden krijgen ze ook niet al te veel informatie, al doet iedere familie op zijn manier hun best om er het beste voor ze van te maken. 

En zo passeren een hele rij familieleden met hun eigenaardigheden de revue: tante Manci in Boedapest, Éva (geen familie) waarmee vader Kálman een verhouding heeft die zelfs op haar huwelijksdag nog doorgaat, tante Zsófi met oom Pista en de pianospelende zoon Jenö en oma Anna die met de hele wereld ruzie heeft. Maar de beste tijd brengen ze door bij tante Ági, oom Zoltán (die zijn geheugen kwijt is) en de mooie dochter Virág, die een huis hebben met een wijngaard in de buurt van "het meer". Daar leren Kata en Isti zwemmen, wat uiteindelijk een dramatiscg gevolg zal hebben. 

En ook het verhaal over de vlucht van moeder met haar beste vriendin Vali naar Duitsland komt aan bod. Het is 1956 (het jaar van de Hongaarse opstand), maar moeder was voor zover duidelijk wordt niet politiek actief, dus het blijft onduidelijk waarom moeder gevlucht is. Maar een onverdeeld genoegen is het leven in Duitsland niet.

Het is een mooi boek, beschreven vanuit het perspectief van een opgroeiend meisje. Er wordt blijft veel ongezegd, maar impliciet zijn de gebeurtenissen wel duidelijk. Een mooi boek, erg lekker leesbaar ondanks de hele rijen niet altijd even onthoudbare namen.

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in de NRC

Lees ook een interview met de schrijfster in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


191. Richard Preston - The demon in the freezer

A nightmare explained

29 maart 2004

Richard Preston describes the nightmare of smallpox: the effects of the disease, the enormous efforts made by literally hundreds of thousands of people between 1965 and 1979 to eradicate the disease (the only human disease eradicated so far) and the potential use of the remaining virus stocks as biological weapons. And in between one gets information on anthrax as well. Reading this book raises the hairs on the back of your neck: it is so easy to make a supervirus and it was so stupid not to destroy the remaining stocks of virus when they were kept in refrigerators in only 2 laboratories (one is the USA and 1 in the USSR) in the seventies. An extremely important story told in a roller coaster fashion that grabs you and does not let go.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


192. Richard Reeves - President Kennedy: profile of power

Revealing insight into presidential decision taking

29 maart 2004

President Kennedy did not have the easiest presidency imaginable: big issues abroad including Cuba, Vietnam, Berlin, the nuclear arms race and test ban treaties with Russia and the highly contradictory issue of integration at home were all begging for his attention and often at the same time. This biography gives a good insight into the way decisions were taken and that there is a lot of on-the-job learning involved. It is in a sense shocking to read that the way a superpower is run is not that much different from the way an average manager runs his group of a few people. 

I found it slightly disappointing that this biography deals exclusively with the presidency of Kennedy, not his formative years as a student, a soldier and a senator. But all in all a revealing insight into the presidency of a man who, after his assassination, become a posthumous hero. 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


193. Karin Alvtegen - Voortvluchtig

Goede thriller over een ten onrechte beschuldigde dakloze

2 april 2004

Sibylla Forstenström is de dochter van een rijke, maar totaal gevoelloze, fabrikant en zijn vrouw. Na een depressie en een ongewenste zwangerschap ontvlucht ze op haar achttiende haar familie en de inrichting waar ze opgesloten is. Ze gaat als dakloze leven en weet zo 15 jaar redelijk goed voor zichzelf te zorgen. Dan gaat het opeens mis: ze wordt vals beschuldigd van de moord op een zakenman en terwijl ze zich verschuilt voor de politie komen er nog een aantal moorden bij. Uiteindelijk weet ze samen met de 15-jarige Patrik, die ze toevallig ontmoet tijdens haar verblijf op de zolder van een school, de ware toedracht van de moorden te ontrafelen.

Weer een goedkope pocket van uitgeverij De Geus, dit keer om mensen kennis te laten maken met het werk van Karin Alvtegen. En het is een hele plezierige kennismaking. Een hele dikke 4 sterren.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


194. Arnon Grunberg - De mensheid zij geprezen

Heel leesbare pleitrede voor de mens

6 april 2004

In dit boek neemt een verdediger het op voor De Mens. Hij laat zien dat de negatieve eigenschappen waar zo vaak over geklaagd wordt ook heel goed positief uitgelegd kunnen worden; dat genot, haat, begeerte en oorlog ook hun goede kanten hebben en dat het paradijs dat de mens altijd als worst wordt voorgehouden ook zijn slechte kanten heeft. Bovendien komen een aantal wereldberoemde kunstwerken aan de orde en laar de verdediger zien dat de mens ook een totaal verkeerd beeld van zichzelf krijgt door de kunsten. Kortom, dit is een filosofisch boek waarin de mens en zijn gedrag tegen het licht worden gehouden met als conclusie dat het allemaal best draagbaar is en meevalt. En dat op een goed leesbare manier... 

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


195. Mark Haddon - The curious incident of the dog in the night-time

A bitterly funny book giving excellent description of autism

20 april 2004

Christopher Boone is a 15 year, 2 months and 3 days old boy who lives in Swindon together with his father. One night he finds the dog of the neighbour with a garden fork sticking out of it. He decides to solve this murder in the way his great example Sherlock homes would have done, because animals have the same rights as humans. Christopher really needs to stretch his limits while "detecting": he is autistic and cannot cope with simple things like the colour yellow, being touched, being in a place with lots of people or eating food of the wrong colour. But he uses his very rational mind (he wants to become a mathematician or, ideally, an astronaut) to make choices between options and to overcome some of his fears. And he ultimately discovers a truth far bigger than he could have imagined when he started his adventure.

This is a bitterly funny book looking at the world through the eyes of somebody who has problems understanding emotions and other human behaviour and language that are taken for granted by non-autistic people. Mark Haddon really described the essence of what it is like to be autistic. A great read (and I loved the little drawings). 

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


196. Sarah Waters - Fingersmith

I could not care less...

24 april 2004

Sue Trinder lives in a family of petty crooks in the slums of Victorian London and Maud Lilly lives with her book-collecting uncle in a estate outside London. Through a villain named Richard Rivers aka "The Gentleman" they get involved with each other, because Rivers wants to get hold of the fortune of the rich girl the moment she becomes 18. The plot twists and turns, the girls fall in love but get separated but all is well that ends well.

A typical Victorian novel (or at least the interpretation of a modern writer of Victorian novels). To be honest: I could not care less what is happening to the main characters Sue and Maud. Their characters remained paper-thin (as were all the other characters in the book): they moan and groan but never pull themselves together and take life into their own hands. I know that Charles Dickens had to write sturdy books because he was paid by the word, but their is no reason why modern writers should also produce endless, boring descriptions and books with too many twists and turns that do not really add something crucial to the story that is being told.

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


197. Arnon Grunberg - Het aapje dat geluk pakt

Een zwarte romance

27 april 2004

Jean Baptist Warnke is de wat stijve en vormelijke tweede man op de Nederlandse ambassade in Lima, heeft een mooie vrouw, twee geweldige dochters en verder geen ambities. Kortom, hij is volmaakt gelukkig. Tot hij Malena ontmoet en tot over zijn oren verliefd op haar wordt. Maar Malena is niet wie ze pretendeert te zijn en uiteindelijk wordt dat Warnkes ondergang. 

Een klein boekje dat Arnon Grunberg, de meester dan de zwartgalligheid, schreef voor de Boekenweek van De Bijenkorf. Het leest als een trein, maar echt vrolijk wordt je er niet van.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


198. P.F. Thomése - Schaduwkind

Om stil van te worden

30 april 2004

Hoe noem je de vader en moeder van een gestorven kind? Een vraag die de schrijver stelt naar aanleiding van het overlijden van zijn babydochtertje Isa. Op indrukwekkende, indringende wijze beschrijft hij de ontkenningsfase, het overlijden en hoe daarna alles anders is en ook niet meer hetzelfde kan worden. Een prachtig, schrijnend verhaal in een schitterend, als een rouwkaart uitgegeven boekje. Een waardevol eerbetoon aan een dapper klein meisje.

 

Lees ook de recensie in de NRC

Lees nog een recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


199. Geert Mak - In Europa

Een hele eeuw in hapklare brokken

21 mei 2004

In 1999 reisde Geert Mak per openbaar vervoer en camperbusje door Europa, de geschiedenis van de twintigste eeuw achterna. In deze "State of the European Union" krijgt de lezer de hele geschiedenis van 20e-eeuw Europa voorgeschoteld in de vorm van interviews, reisverslagen en historische beschouwingen. Een prachtige manier om alles eens goed in perspectief te plaatsen, te verklaren en aan elkaar te linken. Ook minder bekende delen van de 20e eeuw (want hoeveel weten wij Nederlanders nou helemaal van de 1e wereldoorlog?) komen uitgebreid aan bod. Een groot deel van het boek gaat (onvermijdelijk) over de 2e wereldoorlog, omdat dit toch het breekpunt in de 20e eeuw was. Een, ondanks zijn forse volume (1166 bladzijden met de voetnoten erbij), goed leesbaar boek, al had de redactie er nog wel wat spelfouten en verkeerde verwijzingsnummers naar voetnoten uit kunnen halen.

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


200. Louis Stiller - Stillers omgang

In 6 dagen rond Amsterdam

30 mei 2004

Wat kom je tegen als je rond Amsterdam loopt, langs de "rafelranden" van de stad? In het voorjaar van 2003 liep de journalist Louis Stiller in 6 dagen 180 km rond Amsterdam en kwam daarbij dorpen zonder horeca, treurige nieuwbouwwijken, lege havens, industrieterreintjes met activiteiten die het daglicht wel of niet konden velen, gifpolders, mislukte jaren '60 experimenten en nog veel meer tegen. Hij sliep in droevige hotels of op campings en at meer patat dan in het hele jaar ervoor en van dit alles doet hij verslag in het boek "Stillers omgang", een woordspeling op de "Stille omgang", een processie die ieder jaar in Amsterdam plaatsvindt om een mirakel uit de middeleeuwen te gedenken. Toch wordt daar in dit boek nergens naar verwezen en dat is precies wat ik jammer vind aan dit boek: het blijft wel erg in het heden hangen, plaatst gebeurtenissen te weinig in hun historische context. Maar al met al leest het boek wel lekker, zeker als je de rand van Amsterdam enigszins kent.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


201. Jack Kerley - The hundredth man

Hard boiled thriller

4 juni 2004

Carson Ryder is a homicide detective of the Mobile Police force. When headless corpses start to turn up he and his partner Harry Nautilus try to solve the case despite the tremendous opposition provided by an ambitious superior. And in the meantime Carson also tries to save a boozing pathologist from becoming fired. Carson has a secret and it is through this secret that he may (or may not) be capable of solving the murders. But there is no such thing as a free lunch, so Carson will have to pay for the information and how far is one willing to go to find a serial killer?

This is quite an enjoyable read, even though the "hard-boiled" language is now and then quite over the top and it is questionable whether in real life a superior would be willing to oppose the detective work as much as implied in this book and whether one would be willing to transport a knife by sticking it into one's leg... But not at all bad for a debut thriller.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


202. Renate Dorrestein - Het duister dat ons scheidt

Hoe een geheim een familie kapot kan maken

11 juni 2004

Loes woont met haar artistieke moeder en 2 mannen (de broers Duco en Ludo Luco) in de oude pastorie van een dorpje. Ze groeit op als de held van de andere kinderen in het dorp, een soort Pippi Langkous. Tot de vader van haar "verloofde" Thomas vermoord wordt en Loes' moeder voor deze moord veroordeeld wordt. dan begint het pesten en het treiteren op school en besluit de familie uiteindelijk, als Loes 12 is en haar moeder weer uit de gevangenis terug is, te verhuizen naar "de rand van Europa". Dat wordt het Schotse eiland Lewis, waar Loes eindelijk weer vrienden krijgt. Toch verdwijnt Loes' moeder weer en wordt ze weer opgevoed door de Luco's. Op haar 18e verhuist ze naar Amsterdam waar uiteindelijk de waarheid aan het licht komt.

Een aardig boek, al moest ik wel lang aan de stijl wennen. Er is mooi beschreven wat een geheim met een familie kan doen: bij elkaar brengen, uit elkaar drijven, schuldgevoelens, misinterpretaties over en weer. En uiteindelijk wordt niemand daar beter van...

Lees ook de recensie in de NRC

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


203. Uwe Timm - Mijn broer bijvoorbeeld

Ragfijne analyse van schuld

13 juni 2004

Als Uwe Timm in 1940 geboren wordt als nakomertje is zijn broer Karl-Heinz 16. In 1943 sterft de inmiddels 19-jarige grote broer als SS-vrijwilliger in Rusland. Uwe's jonge jaren staan in het teken van de afwezigheid van zijn broer, het verlies van de oorlog door de ogen van de "vadergeneratie", de wederopbouw nadat in de oorlog het huis van de familie in Hamburg is platgebombardeerd en tenslotte de teloorgang van de bontzaak van de familie Timm en van zijn vader. Vanaf de dood van zijn vader probeert zijn moeder, een lieve, stille vrouw, de zaak draaiende te houden. Pas als al zijn naaste familieleden overleden zijn kan Uwe het dagboekje en de brieven van zijn broer lezen, analyseren en objectief beschrijven. Een mooi boekje over schuld, onschuld, verwerken en verdringen.

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


204. Polina Dasjkova - Club Kalasjnikov

Matige Russische thriller

23 juni 2004

Na de premičre van haar nieuwste balletvoorstelling wordt de man van Katja Orlova, Gleb Kalasjnikov in haar armen doodgeschoten. Er stinkt van alles aan de zaak en aan de levenswijze van Gleb: hij had een casino dat gerund werd door de maffia, een niet sporende maîtresse met een klagende moeder, een drankprobleem (zoals nagenoeg iedere Rus), een rokkenjagende acteur en parlementariër als vader met een veel jongere jaloerse actrice als stiefmoeder en een vrouw met een aanbidder, een jaloerse ex-geliefde en een jaloerse schoolvriendin. Kortom, verdachten genoeg. Al snel is er een arrestatie, maar de weduwe Katja vertrouwt de zaak niet en gaat, samen met haar aanbidder, op onderzoek uit. Na veel vijven en zessen en nog een paar doden komt de ware toedracht aan het licht.

Een beetje een rommelige thriller, met te veel verhaallijnen die pas op het laatst bij elkaar komen. Geeft wel een aardig beeld van de nouveau riche en -niet zo riche en straatarm in Moskou. Overigens is ook in Rusland niet iedere man overspelig, al lijkt het er in dit boek wel op. Ik vermoed dat het boek vooral de hemel is ingeprezen omdat het weer eens wat nieuws en exotisch is, een thriller uit Rusland.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


205. Alice Sebold - The lovely bones

Unsatisfying end to an intriguing story

28 juni 2004

Susie Salmon is 14, lives with her parents, brother and sister in a middle-class house, does fine in school and has just been kissed for the first time. Everything is fine, but then, out of the blue, she is murdered by a man who lives 2 houses away. He destroys the scene of the crime, hides part of her belongings and dumps het body in a sinkhole. And even though people suspect him of the murder, there is no actual proof.

The interesting viewpoint of the book is that we witness everything through the eyes of Susie, wo is in her heaven observing what is happening to her family and friends on earth. How each of them copes in his or her own way with her absence and their grief, how her family disintegrates and gets back together and how life goes on, even though it has changed for a lot of people.

I absolutely loved this way of looking at things: it gives the author endless opportunities to describe what is going on when a group of people loose a dear one. I was only disappointed by the rather unbelievable ending of the book, it seemed like the author did not know how to come up with a satisfying ending. A shame and therefore only 4 stars, but for the rest definitely a very enjoyable read.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


206. Bill Bryson - A short history of everything

Highly entertaining and informative

6 juli 2004

In only 575 pages (which is quite an accomplishment) "A short history of nearly everything" gives you exactly what it promises: it describes what science at the moment understands of how we came into being: the universe, the forces that rule in their, our solar system, planet Earth, evolution and (ultimately) the extinction of species and how the scientists came to those conclusions. And don't think that this is a boring textbook about science: Bill Bryson managed to combine pure science with tabloid-like gossipy information that makes this book very readable and also gives a nice insight into the egos of scientists and the fights that are going on in the scientific world. My absolute favorite passage (and an excellent example of the sense of humor of Bill Bryson) is:

"In France, a chemist named Pilatre de Rozier tested the flammability of hydrogen by gulping a mouthful and blowing across an open flame, proving at a stroke that hydrogen is indeed explosively combustible and that eyebrows are not necessarily a permanent feature on one's face."

You'll never forget that hydrogen is combustible afterwards... In short: an absolute must for everyone who is at least vaguely interested in science.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


207. Henning Mankell - Het graf

Kort verhaal over oude lijken

7 juli 2004

Inspecteur Kurt Wallander wil al jaren verhuizen van de stad naar het platteland, maar de huizenprijzen zijn over het algemeen te hoog. Totdat zijn collega Martinson het huis van een oude neef te koop aanbiedt. Hij gaat kijken en de zaak is eigenlijk al beklonken als hij in de tuin de hand van een lijk vindt. Het lijk blijkt al jaren in de tuin begraven te liggen en pas na veel speurwerk en gegraaf in oude archieven slagen Wallander en zijn mannen (en vrouwen) erin om de zaak op te lossen. Een geslaagd gratis boekje in het kader van de maand van het spannende boek.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


208. Liza van Sambeek - Zadelpijn en ander damesleed

Boek vol emoties

10 juli 2004

Ieder jaar gaan "Les Tîtes de Sancerre", een wielerclub van zeven middelbare vrouwen, een week fietsen in de buurt van de Loire. Alle vrouwen hebben gestudeerd en hebben tijdens hun leven keuzes moeten maken wat betreft carričres, relaties en kinderen. Iedere vrouw heeft haar eigen beslommeringen, problemen en geheimen. Eén heeft kanker, een ander een geheime verhouding, de derde geen tijd voor wat dan ook vanwege haar werk, de vierde is net weduwe geworden en ga zo maar door. In dit boek wordt de week beleefd door de ogen van steeds een andere vrouw, waardoor alle, vaak emotionele, gebeurtenissen (en dat zijn er nogal wat) vanuit verschillende perspectieven belicht worden. Een bij tijd en wijle boeiend boek, vooral als het gaat over leven en dood, maar er wordt wel erg veel gezeikt over make-up, merken parfum, facelifts, het gewicht van anderen en meer voor mij oninteressante "vrouwenzaken".

Lees ook de recensie in de NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


209. Richard Yates - Revolutionary Road

Very modern book written in 1961

18 juli 2004

April and Frank Wheeler are around thirty and live in a suburb in Connecticut. They have a nice house, Frank has a job that is not too demanding and they have two small kids, so in essence all a couple can wish. Except, that they are not happy at all: April has not become the actress she wanted to be, they consider their neighbours and friends to be narrow-minded and they have fights over small matters that become so big that it is practically impossible to cope with it. In a last attempt to escape April decides that the family will move to Europe: she will work and Frank will finally have time to develop his talents. Frank does not exactly want to go, but he does not know how to tell his wife. And so the family heads for disaster without anybody noticing or knowing what to do about it.

This book was written in 1961, was nominated for big prizes together with such classics as Catch-22 and was forgotten after that. It is really a very modern book: the dreams and expectations of "the common" people have not changed much in all those years and the way in which Frank and April react and interact is only too recognizable. At times this book really hurts. You would like to shout to them: "Listen to each other!" "Don't fight over marginal subjects!" A good book that deserves to be rediscovered.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


210. Alexander McCall Smith - The No. 1 Ladies' Detective Agency

Not so much of a detective as a loving description of Africa

19 juli 2004

After the death of her father, Precious Ramotswe uses the inheritance to buy herself a house and an office from which she starts the first detective agency in Botswana. Business starts slowly, but she gets a number of clients with problems ranging from missing husbands to fraudulent employees and she starts to build up a reputation leading to new clients. The book describes some of the cases that Mma Ramotswe solves, but the real star of the book is Africa: there are long, loving descriptions of the nature, the people, the culture and the life in Africa and anybody who has been to Africa (and subsequently loves the continent despite all its problems) can use this book to refresh their memories and long back to those real African nights. Don't read this as a detective but as a book about Africa.

Terug naar de lijst met boekrecensies


Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Door naar de volgende 30 boekrecensiesTerug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies