Boekrecensies 121-150

121. Alfred van Cleef - Verlangen

Sterk begin, maar zakt weg 17 april 2003

 

Albert Ossedrijver is journalist en de laatste telg uit een Joods geslacht. Hij woont met zijn vriendin Esther in een woongroep en verlangt intens naar een zoon om de stamboom voort te kunnen zetten. Dan komt hij erachter dat hij onvruchtbaar is. Opeens wordt het verleden ontzettend belangrijk voor hem: samen met Mozes Baruch, de zoon die hij nooit zal krijgen, gaat hij in de Amsterdamse Jodenhoek en Rivierenbuurt op zoek naar sporen van zijn weggevoerde grootouders. De speurtocht wordt steeds obsessiever en hij raakt ook het contact met zijn vriendin steeds verder kwijt. Uiteindelijk ontdekt hij heel wat, maar niet echt wat hij wil ontdekken.

 

Het boek begint sterk: mooie beschrijvingen van het leven in een woongroep, de wanhoop na het bericht van Albert's steriliteit en ook het begin van de speurtocht naar zijn verleden is nog alleszins te pruimen. Maar er komt een punt dat de speurtocht te gedetailleerd wordt en de bijbehorende gevoelend en verwijdering van zijn vriendin niet voldoende beschreven en je denkt "nu weet ik het wel". Ik merkte dat ik toen ook de neiging kreeg om alinea's af te raffelen. Jammer...

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


122. Henning Mankell - De man die glimlachte

Leest weer lekker weg 20 april 2003

 

Paasdagen, dus tijd voor een ontspannend boek. Inspecteur Kurt Wallander is na zijn belevenissen in "De witte leeuwin" meer dan een jaar uit de roulatie geweest, maar als eerst de vader van een bevriende advocaat en vervolgens de advocaat zelf vermoord worden besluit hij weer te beginnen: eens een politieman, altijd een politieman. Hij neemt het op tegen een geslepen en zeer machtig zakenman. Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke smerige zaakjes er achter het ogenschijnlijk brandschone imperium van Alfred Harderberg verborgen zitten.

 

Het boek leest weer heerlijk weg, maar de oplossing ligt iets te snel en te veel voor de hand, vandaar 4 sterren in plaats van 5.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


123. Jef Geeraerts - De PG

Wordt België geregeerd door ultrarechts katholieken? 26 april 2003

 

Procureur generaal Albert Savelkoul heeft een grote auto met chauffeur, een veel jongere vriendin met een boerderijtje en een streng katholieke echtgenote met een adellijke titel. De laatste vormt een probleem, want ze wil ook graag een adellijke titel voor haar 2 zonen. Daartoe neemt ze contact op met Opus Dei, een internationale ultrarechtse katholieke organisatie die zijn tentakels tot in de hoogste kringen heeft. In ruil voor al haar aardse bezittingen en die van haar man kan Opus Dei wel wat regelen, maar PG Savelkoul wenst daar niet aan mee te werken. Als Opus Dei een detectivebureau en een amateuristische afperser op hem afstuurt gaat alles van kwaad tot erger: Savelkoul zet zijn eigen kennissenkring (ook geen frisse jongens) aan het werk en dan ontaardt de situatie…

 

Jef Geeraerts is er van overtuigd dat België door een Opus Dei-achtige organisatie geregeerd wordt en wie als buitenstaander naar de verwikkelingen bij onze zuiderburen kijkt is geneigd daar een heel eind in mee te gaan. Toch werd mij niet helemaal duidelijk wat Geeraerts met dit boek wil bereiken: schreef hij gewoon een spannend boek (dat is redelijk gelukt) of wilde hij bewijzen dat Opus Dei bestaat? Als dat laatste het geval is dan is dit boek wat mij betreft een mislukte exercitie.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


124. Toon Tellegen - Misschien wisten zij alles

Heerlijke korte verhaaltjes 28 april 2003

 

Een boek met alle verhalen over de eekhoorn, de mier en alle andere dieren uit het bos. Het lijkt op het eerste oog een boek met kinderverhaaltjes, maar er zit veel meer achter. Regelmatig komen de dieren voor morele dilemma’s en moeilijke keuzes te staan of hebben ze moeite met de interpretatie van bepaalde uitdrukkingen. Zo trekt de eekhoorn een streep en besluit “tot hier en niet verder”, maar als de krekel een lekkere beukennoot heeft aan de andere kant van de streep besluit hij zichzelf nooit meer grenzen op te leggen.

 

En dat allemaal in prachtig helder proza. Een aanrader, al moet je niet alle verhaaltjes achter elkaar lezen: bij mij heeft het een jaar geduurd: zo af en toe een paar verhaaltjes waar je dan heerlijk van kan genieten en over na kan denken. Minstens zo leuk voor volwassenen als voor kinderen!

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


125. Kathy Reichs - Deadly décisions

Enjoyable read but too many motorclubs 6 mei 2003

 

Forensic anthropologist Tempe Brennan gets involved in the killings that occur when rivalling motor gangs start killing each other's members in Montreal in order to get hold of the profitable drug trade in the city. She uses all her forensic skills to determine who the victims are and who killed them. Meanwhile her 19 year old nephew Kit is staying at her place and his obsession with Harley Davidsons gets him in contact with some of the most dangerous figures of the gangs.

 

The descriptions of the forensic work are revealing and realistic, which is no wonder when one considers that Kathy Reichs is a forensic anthropologist herself. However, the descriptions of all the rivalling motorclubs and their connections are tedious and every now and then I lost track who was a member of which motor club and which motor club had a feud with which other motor club.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


126. Joke van Leeuwen - Vrije vormen

Mooi kijkboek, flinterdun verhaaltje 9 mei 2003

 

Dok ("Door Oefening Kunst") is een middelbare kunstenares, die les heeft aan de kunstacademie. Zelf heeft ze de laatste jaren niets meer geproduceerd en ook haar privéleven loopt niet op rolletjes. Dan zijn er 2 grote veranderingen in haar leven: ze besluit een deel van haar huis te gaan verhuren aan een Rustige Vrouw en ze laat zich door een ex overhalen om weer werk te gaan maken voor een tentoonstelling. Uiteindelijk komen alle lijnen samen aan het eind van het boek, dat niet alleen onverwacht is , maar wat mij betreft ook onbevredigend.

 

Wat heel mooi is aan dit boek is het kijkelement: Dok is kunstenares, de schrijfster is zelf performer. De taal is heel beeldend: zo zit er een paginalange opsomming van kleuren in het boek. Eerst denk je "Wat moet ik hiermee?", maar al lezend ga je je al die kleuren voor de geest halen. Ook het proza is mooi. Joke van Leeuwen kan zeker schrijven, nu nog een verhaal om over te schrijven...

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Lees nog een recensie in het NRC

 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


127. Unity Dow - Far and beyon'

Great story about a strong African woman 14 mei 2003

 

Mosa is an intelligent girl who grows up in a traditional village community in Botswana. Two of her brother die of AIDS, a disease that is widespread but hardly mentioned. Her mother tries to get her life back on the track with the advice and actions of traditional diviners, her brother Stan is caught between cultures when he has to find a way to mix his African background with the western background of the teacher in whose house he lives. After an abortion Mosa has to fight hard, first to get her place back at school and to get her family back together after years of sorrow, than to fight for her rights in an environment where teachers can do pretty much everything with their female pupils. Using a mix of social skills and cunning ideas she ends up as the glorious winner of the fight.

This book, written by an African woman who is a judge at the high court of Botswana, is a monument for the strength of African woman: the way in which they run society behind the scenes and in which they have to cope with sexism in order to survive. It is also a strong plea for openness about HIV/AIDS. And most important of all: there is an engrossing story to get the message across.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


128. Midas Dekkers - De larf

Hilarisch en inzicht gevend 18 mei 2003

 

Midas Dekkers is natuurlijk 's lands bioloog pur sang. In dit boek pleit hij ervoor om kinderen niet als kleine mensen te zien, maar als een apart stadium, namelijk een mensenlarf. Zoals een rups de larf van een vlinder is, is het kind de larf van een mens tot hij zich in een "explosie van puistjes en popmuziek" ontpopt tot volwassene. En om deze theorie te staven komt hij met tal van voorbeelden uit het dierenrijk, waarbij je als lezer en passant heel veel te weten komt over de meest bekende en onbekende diersoorten.

 

Een heerlijk boek, waar ik geregeld om heb moeten schateren van het lachen. En het is ook nog eens prachtig uitgegeven, op mooi glimmend papier en met heel veel prachtige afbeeldingen. Een zeer lezenswaardig boek.

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Lees nog een recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


129. Godfried Bomans - Wonderlijke nachten

Lief kinderboekje 18 mei 2003

 

Simon, de kleine jongen, gaat 10 nachten lang op reis met een kabouter, waarbij hij de wonderlijkste avonturen beleeft, zowel in en om zijn eigen huis als verder weg. Zo mag hij zelfs 1 dag de keizer van China vervangen, maar aan het eind van de dag zijn ze het erover eens dat ze allebei weer willen zijn wie ze zijn. Een boekje uit 1941 van de meesterverteller Godfried Bomans, dat nog steeds nauwelijks gedateerd is en ook voor een volwassene leuk om te lezen.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


130. Thomas Rosenboom - De nieuwe man

Een hoofdpersoon die pijn doet 25 mei 2003

 

Het is het begin van de twintigste eeuw. Barend Bepol is de eigenaar van een kleine scheepswerf in Wirdum, aan het Damsterdiep in Noord-Groningen. Hij is aan de ene kant een echte notabel, de grootste werkgever van Wirdum en omstreken, aan de andere kant een wat kinderlijk enthousiaste man, maar wel één die goed is voor zijn personeel en dorpsgenoten. Als hij wat ouder wordt besluit hij zijn dochter uit te huwelijken aan de voorman, Niesten, een ondoorgrondelijke man die uiteindelijk zijn opvolger moet worden. Tijdens de recessie aan het eind van de eerste wereldoorlog weet Niesten in Duitsland een grote opdracht voor een zeesleper binnen te halen, maar om dat te doen heeft hij Bepol tegen de schenen geschopt. Ondanks zijn karakter en ook omdat Niesten voor hem ondoorgrondelijk blijft, begint Bepol een soort kortdurende machtsstrijd en zo wordt de zeesleper gebouwd in het weiland naast de werf. Als het schip af is gaat alles mis en zo raast het boek naar de ondergang van Bepol, Niesten en de werf.

 

Thomas Rosenboom heeft weer een mooie historische roman geschreven met een hoofdpersoon die pijn doet: zijn angsten, verwachtingen, gedachten en gedrag schuren als zand in je badpak, zo erg dat ik het boek zo af en toe moest wegleggen om even bij te komen. Dat vind ik ontzettend knap. Wat opvalt is de zeer bescheiden tot afwezige rol van de vrouwen in de boeken van Rosenboom, deels waarschijnlijk omdat ze zich in het verleden afspelen toen het enige recht van de vrouw het aanrecht was. Ook in dit boek, waar eigenlijk maar 4 personen echt in voorkomen: Bepol, zijn vrouw Agaat en zijn dochter Ilse en Niesten blijft de rol van de vrouwen beperkt tot koken, zuchten en wegvluchten naar Groningen als het spannend dreigt te worden. Volgende keer eens een boek over een vrouw?

 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Lees ook de recensie in De Volkskrant

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


131. Michel Quint - De tuinen van de herinnering

Klein maar fijn 25 mei 2003

 

Als kind schaamt de hoofdpersoon zich dood als zijn verder respectabele vader zich in zijn vrije tijd als clown verkleedt en mensen aan het lachen probeert te maken. Dan krijgt hij na een film te horen wat er in het verleden gebeurt is en begrijpt hij zijn vader opeens veel beter…

In maar 66 pagina’s werkt Michel Quint een aantal hele grote thema’s prachtig uit: de schaamte van een jongetje over het gedrag van zijn vader, het begrip als hij hoort wat er in het verleden gebeurt is en ook nog vriendschap, verraad en opofferingsgezindheid in tijden van nood. Vanaf het begin af aan voel je dat er iets gebeurt moet zijn en de spanning wordt steeds verder opgevoerd. Een heel mooi kleinood dat ook nog eens prachtig uitgegeven is.

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


132. Sytze van der Zee - Zuidwal, dossier van een seriemoordenaar

Soms droog, soms boeiend 31 mei 2003

 

Eind september 1980 verdwijnt de elfjarige Edith Post als ze tijdens de handwerkles even naar een ander lokaal loopt om een koordje te halen. Een paar dagen later wordt haar dode lichaam gevonden in een nabijgelegen duingebied. Al snel valt de verdenking op Koos Hertogs, een dertigjarige Hagenees die naast een uitgebreide "carrière" als crimineel ook werkt als portier in een nachtclub. De rechercheurs die hem moeten verhoren komen er, ondanks zijn totale gebrek aan medewerking, al snel achter dat hij waarschijnlijk nog veel meer moorden van jonge meisjes op zijn geweten heeft. En op de achtergrond spelen een op het randje van het betamelijke opererende advocaat en een mogelijk pedofiele rechter nog een rol om Koos Hertogs de hand boven het hoofd te houden.

 

Sytze van der Zee gebruikt het dossier over deze zaak om een onthutsend beeld te schetsen van de onderkant van deze samenleving, waar een mensenleven -laat staan een vrouwenleven- niet telt en waar de daders daar nog trots op zijn ook. De recherchuers, geconfronteerd met iemand die het ultieme kwaad belichaamt, gaan er één voor één onderdoor, ondanks het feit dat de seriemoordenaar tot levenslang wordt veroordeeld op basis van knap verkregen technisch bewijs plus de getuigenissen van een paar zelfs niet geheel brandschone zware jongens.

 

Het grootste bezwaar tegen dit overigens zeer leesbare boek is dat de hoofdpersonen van bordkarton blijven: Van der Zee noemt de moordenaar Koos Hertogs consequent "de portier", terwijl dat mijns inziens toch niet zijn belangrijkste eigenschap is. Ook wat er nou precies in de rechercheurs omgaat blijft vaak in het vage. Een leesbaar boek en toch een katertje na afloop...

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


133. Tomas Ross - De klokkenluider

Aardige factie , maar met een katerig einde 31 mei 2003

 

Een gratis boekje ter ere van de maand van het spannende boek. De kroonprins van de PvdA, de jonge Wouter Burger, komt bij een auto-ongeluk om het leven. al snel komen zijn zwangere vrouw Marion en haar beste vriendin chantal erachter dat er van alles en nog wat niet klopt. Ze gaan op onderzoek uit en komen terecht in een net van intriges rond de in de jaren '80 en '90 actieve actiegroep RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie), die heel anders in elkaar blijkt te zitten dan iedereen denkt.

Tomas Ross verweeft weer feit (RaRa) en fictie tot een leesbaar boekje. Wat een beetje jammer is, is dat je eigenlijk al weet hoe het afloopt: alles is één grote samenzwering van machtige mannen en daar kan je als gewone burger toch weinig tegen doen. Dat zorgt ervoor dat het einde niet erg bevredigend is.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


134. David Cesarani - Justice delayed: how Britain became a refuge for Nazi war criminals

Interesting, but rather long-winded 7 juni 2003

 

Just after the second world war Europe was in turmoil: millions of displaced persons, the Soviet Union emerging as the new enemy and the occupying needed to build up their destroyed homelands in addition to ruling the remains of Germany. In this hectic climate literally thousands of former Baltic and Ukranian people found their way to the UK, and among them a good many war criminals. Checking was only cursory if at all, and their was great reluctance with the British government to send even the criminals back to the USSR.

 

In the 1980's it became more and more clear that Britain provided a safe haven. It took a long and tedious process to get legislation approved that made the trial of war criminals possible. Quite a few influential people thought it was a"Jewish conspiracy". In the end only one war criminal stood trial and was convicted.

 

David Cesarani describes this whole process in much detail,maybe a little too much detail, because who is interested in an extensive list of which honourable MP said what except for the highlights? Still it was interesting to read in the end.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


135. Ian McEwan - Atonement

Rich, intricate and fascinating story 13 juni 2003

 

A warm summer day in 1935: thirteen-year old Briony Tallis has written her first play in honour of her brother Leon returning home, but her niece and nephews are not up to performing it. While she is sulking in her room, she sees her sister Cecilia strip of her clothes and jump into a fountain in front of the cleaning lady's son Robbie. Her ample imagination turns this scene into something it is absolutely not and when at night something awful happens she interprets it completely wrong, an interpretation that will change the lifes of herself, Cecilia and Robbie.

 

The second and third parts of the book are situated at the beginning of the war: the horrors of the evacuation of the British army at Dunkirk and the life at a London hospital. Finally in the fourth part, set in 1999, it becomes clear that this book is indeed one big atonement.

 

This is an incredibly rich book and very smoothly written. It begged me to continue reading, even though the setting of the first part (a rich English family in the thirties) is not particularly interesting to me. The second and third parts very vividly describe the horrors of war and the fourth part glues the whole book together and on the other hand also provides an unexpected twist that puts part of the story in a whole new perspective. An absolute must-read.

 

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Lees nog een recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


136. William H. McNeill - Plagues and peoples

Intriguing theory about the influence of plagues on history 21 juni 2003

 

Men and infectious organisms have long had an uneasy relationship: diseases like smallpox, the plague, measles and in more recent years influenza have carried off huge percentages of the population when they met a new population with no immunity. After 5 to 6 generations the grown-up population had developed enough immunity to turn the dreaded disease into a childhood affliction.

 

William McNeill reasons in this book that for full-blown plagues to occur one needs large groups of people, such as cities and he theorizes about the influence that micro-organisms and plagues may have had on such diverse historical events as the development of civilization in China, the downfall of the Roman empire, the origin of the Renaissance, the conquest of the Americas and the industrial revolution.

 

Even though definite proof is often lacking, the reasoning at most times is quite convincing even though it may be somewhat simplified here and there. The original version of this book dates from 1976 but is still very valid for our days. It is a shame that in the 1998 preface the author does not mention that diseases like malaria and tuberculosis, which are in the original text described as disease that have been fought successfully, are very much on the rise again and nowadays form the part of the "big three" of most lethal infectious diseases together with HIV/AIDS.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


137. Karin Fossum - Eva's oog

De dader is al snel bekend, maar toch boeiend 23 juni 2003

 

Een paar maanden geleden las ik "Wie de wolf vreest" van dezelfde schrijfster. Dat kon me toen niet bijster broeien, maar dankzij een kadootje mocht Karin Fossum in de herkansing en ik moet zeggen dat het deze keer veel boeiender was.

 

Want wat doet een miskende kunstenares en alleenstaande moeder met geldzorgen als ze op een dag haar beste jeugdvriendin weer tegenkomt die in de prostitutie blijkt te zitten, bulkt van het geld en haar in wil wijden in de kneepjes van het vak? En wat doet diezelfde vrouw als een dag later diezelfde jeugdvriendin vermoord wordt? Karin Fossum beschrijft op een meeslepende wijze de beslissingen van een hele gewone vrouw die onvermijdelijk leiden naar de afgrond.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


138. Arno Karlen - Man and microbes

Very good overview of the history of infectious diseases 29 juni 2003

 

After "Plagues and peoples", a classical book on the subject that first appeared in 1975, I read this book, which was first published in 1995. The contents are more or less the same, but Arno Karlen has a more modern style of writing, making this book slightly more readable. Even though the last chapters give at times a somewhat alarmist view of what we are heading for, the author gives a very good overview of the history of infectious diseases and also the "epidemic of epidemics" as he calls it which is happening right now: from AIDS to SARS and from West Nile virus to the return with a vengeance of tuberculosis. Due to the enormous population pressure, human mobility and the ever increasing demands we make on our environment, new diseases and their rapid spread are only a breath away.

 

When one reads this book, it also becomes obvious how fast both the diseases and the medical science that has to fight them are developing: SARS was (of course) nowhere in sight in 1995 and the origin of prion diseases like mad cows' disease (which we now know is caused by the alteration of a protein that is always present in the brain) was still very uncertain at time. This book still is a very smooth read and definitely worth your time if you are interested in infectious diseases and their history.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


139. Clive Cussler - Blue gold

New heroes, same story 2 juli 2003

 

A beautiful female scientist has found the secret of a process to produce drinking water from seawater, but the leader of an imperium that controls the world's water supplies wants to get her out of the way. She ends up in the amazonian jungle, where she is found by two of Kurt's colleagues. In the meantime Kurt and Joe try to solve the death of a group of whales before the coast of Mexico. Soon they find out that their quest is related to that of their colleagues. Their explorations bring them from Mexico to Alaska and then to the shores of Lake Tahoe, where they stop the impending global disaster only a few days before it is due to happen.

 

Here is your recipe for the 21st century's books by Clive Cussler: replace Dirk Pitt and Al Giordino by Kurt Austin and Joe Zavala, Dirk's love for old cars by Kurt's love for duelling pistols and let the rest of the ingredients be the same: NUMA, the wisecracks, the superhuman efforts, the beautiful ladies and the megalomanic villain that wants to rule the world. Normally speaking such changes irritate me, but Kurt and Joe are so much like Dirk and Al that one hardly notices the difference. And all in all it is just a nice action thriller to read on a warm summer's day (or a long winter night).

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


140. J.K. Rowling - Harry Potter and the Order of the Phoenix

Puberty, protection and partial professors 8 juli 2003

 

Harry Potter is into his 5th year of Hogwarts and studying for his OWL's (Ordinary Wizarding Levels). At least, that is what he is supposed to do, but Voldemort has returned even though the Ministry of Magic does everything to deny this. And "everything" includes the introduction of most of the students' worst nightmare: Dolores Umbridge, the new Defense against the Dark Arts teacher and spy for the Minister. A witch that looks like a toad and is especially keen on trying to make Harry's life as miserable as possible. The atmosphere gets gloomier and gloomier until Harry and his friends have to take on Voldemort once again at the end of the year and Dumbledore has to tell Harry a terrible secret.

 

In this book Harry is very obviously in his puberty, with all the mood swings and agression that come with that phase. This is definitely not a typical children's book any more: as Harry is growing up, so are his adventures. The book is also gloomier and there is less to laugh. I think it could have been somewhat less voluminous without weakening the message, but definitely a very enjoyable read.

 

 

Lees ook de recensie in de New York Times

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


141. Michael Connelly - Chasing the dime

Here goes another night's sleep! 11 juli 2003

 

Henry Pierce is a wizkid who leads a cutting edge technological company that has just made a discovery that can radically change medicine. But the time he has spent on the project has cost him his relationship. When he gets into his new appartment he discovers that his new telephone number once belonged to Lilly, a prostitute that got her clients via the internet. When he tries to contact her it soon becomes clear that something fishy is going on and he gets sucked deeper and deeper into a web of intrigues and violence that may cost him all that his dear to him including his own life...

 

I bought this book on the last afternoon of a holiday in Finland, intending to keep it for the flights home, but the next morning I had finished it. The book starts off at an enormous pace, it grips you and does not let you go until you have turned the last page. Wow!

 

 

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Lees nog een recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


142. Gao Xingjian - Soul mountain

Pfffft! 21 juli 2003

 

Soul Mountain describes the search of an individual for his being at several levels. After the author more or less gets his life back when the diagnosis of lung cancer is found to be wrong, he tries to find life. The I-figure is travelling along the Yangtze river in search of glimpses of the past: primeval forests that have not yet been destroyed, people who still know the old folk songs, Daoist temples that are still functioning. But everywhere he encounters the ravages of modern day China: the Three Gorges Dam, people poaching pandas, bare and eroded mountains. There is also a "you" figure, another aspect of the I-figure, that is in search of the more spiritual and social/erotic aspects of life by his quest to find Soul mountain. During this quest he is accompanied (or should I say hampered) by the "she" figure, which is supposed to be the more feminine side of the character.

 

This book is a strange mixture of a travel diary, folk stories and philosophical explorations. The constant switching between the characters and the different aspects of the book made it difficult to get into the story. I liked the search for the old China, could hardly follow some of the philosophical insights into human relationships (is this maybe due to the huge cultural gap between the Chinese and European cultures?) and I (as a woman) absolutely hated the female part of the character. She is everything a woman is supposed to be in the eyes of certain extremely old-fashioned men: dependent, weak, whining, walking a mountain on high heels. Hello: this is the 21st century! Nowadays, there are plenty of strong, independent and interesting women around. I cannot imagine how this book won the author the Nobel Prize.

 

Lees ook de recensie in het NRC Handelsblad

 

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Lees nog een recensie in de New York Times

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


143. Marja van der Veldt - Ruim Zicht, boerderijen onder het zand van Amsterdam Nieuw West

Weemoedige terugblik op een bijna verdwenen stuk Amsterdam 24 juli 2003

 

In dit boek beschrijft Marja van der Veldt, zelf dochter van een boer uit het gebied, het leven op en de gebouwen van de boerderijen die in het voormalige landelijke gebied ten westen van Amsterdam lagen en (heel soms) nog liggen. tot 1921 vormde dit hele gebied de gemeente Sloten, na 1921 was het onderdeel van Amsterdam en aan het begin van de jaren '50 moest het grotendeels wijken voor de nieuwe tuinsteden Geuzenveld, Bosch en Lommer, Slotervaart-Overtoomsche Veld en Osdorp. Het gebied van Nieuw-Sloten werd een tuinbouwgebied en werd vanaf 1990 een woonwijk, de Middenveldsche Akerpolder volgde in de jaren '90. En nu zijn er dus nog maar kleine snippertjes landbouwgrond over, die ook bedreigd worden door de ontwikkeling van de grote stad.

 

Het boek is duidelijk geschreven door iemand die geen professioneel schrijver is, dus de stijl is soms wat krakkemikkig, maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de compassie waarmee de auteur het landleven, de bewoners en de boerderijen beschrijft op basis van uitgebreide interviews en met heel veel foto's, sommigen nieuw, de meeste uit archieven. En dankzij dit boek heb ik een voor mij totaal onbekend maar prachtig stukje Amsterdam ontdekt, de Lutkemeerpolder, die helaas ook weer op de nominatie staat om grotendeels te worden omgevormd tot bedrijventerrein.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


144. John Harvey - Kind vermist

Aardige inhoud, hele slechte vertaling 28 juli 2003

 

Charlie Resnick is inspecteur in Nottingham, waar het zesjarig meisje Gloria verdwijnt. Na een paar maanden wordt ze vermoord teruggevonden door een vrijend stelletje. Een paar maanden later verdwijnt er weer een zesjarig meisje, Emily. Op het eerste oog lijken de verdwijningen sprekend op elkaar en zijn er een hele ris mogelijke verdachten en het is aan Resnick en zijn team om uit te zoeken wie wat gedaan zou kunnen hebben. Uiteindelijk worden beide verdwijningen opgelost, maar pas op de laatste pagina wordt duidelijk wat er allemaal precies gebeurd is.

 

Het boek is op zich vermakelijk leesvoer (4 sterren). Charlie Resnick is een inspecteur in de traditie van Harry Bosch van Michael Connelly, inclusief zijn voorliefde voor jazzmuziek. We volgen ook zijn collega's die niet allemaal even sympatiek, maar daardoor wel des te levensechter zijn. E er zit ook nog een fikse scheut maatschappijkritiek in het boek in de traditie van Sjöwall en Wahlöö (al is het misschien iets minder uitgesproken links van toon). Als gezegd: vermakelijk, maar had Bzztoh als uitgeverij niet een paar guldens meer uit kunnen geven aan de vertaling? Vandaar maar 3 sterren: een schaal met "geassorteerde koekjes" klinkt voor mij als iets dat je bij wegwerkzaamheden neerzet... Ik ga zeker nog eens iets uit deze serie lezen, maar dan wel in het Engels.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


145. David Liss - The coffee trader

For people who understand stocks, puts, calls and futures 4 augustus 2003

 

Miguel Lienzo is a Portuguese Jewish merchant in 17th century Amsterdam. In the last couple of months his fortune has taken a turn for the worse, he has lost quite a lot of money and is now heavily in debt and living in the damp cellar of his brother’s house. Also, he has a powerful enemy in the merchant Parido, who is also a member of the Ma’amad, a committee that oversees the actions of the Portuguese Jews in order to prevent them from doing harm to the Jewish community. This Parido misuses his position to try and get information to ruin Miguel’s trading. And then Miguel gets an offer that is too good to be true: the Dutch widow Geertruid Damhuis invites him to join in a daring scheme to trade in a new commodity, coffee. But all is not as it seems and it takes Miguel quite a while (and a lot of daring investment of money he does not own) to see through all the machinations and come out on top.

 

The description of 17th century Amsterdam and the position of Jews and merchants is very revealing, but I guess one needs to have a better insight than I have into the intrigues that can be worked out using stocks, options, futures, puts and calls to truly understand the financial wheelings and dealings that go on in the book and that in the end make Miguel’s fortune. Also, the characters are rather thin, even the main character Miguel remains quite one-dimensional throughout the book which is a shame, because there are plenty of opportunities to turn this book from an average financial thriller into a more literary novel.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


146. Michael McGarrity - Everyone dies

Nearly everyone dies 9 augustus 2003

 

Kevin Kerney is chief of police in Santa Fe, his wife is due to give birth to their first son and he is building a house. More than enough to cope with without some oddball coming after you with a vengeance, threatening to kill your whole family. And this guy is serious and deranged: people and animals around Kevin are being murdered and his grown-up son's house is blown to pieces. And all the while nearly the whole police force of Santa Fe is involved in trying to track the killer down before he can murder their boss and his family. But the guy is smart and not easy to catch: he has made quite a few false tracks. Until things start to go wrong for him and slowly but surely his plan is starting to go to pieces.

 

This was my first encounter with this series starring Kevin Kerney. He is definitely a very real life police man and the way in which his team tackles the problems is also very believable, which can be explained by the fact that the author was a deputy sheriff in Santa Fe is a very probable explanation for this. The plot is ingenious, even though the reader knows in the end who the killer is. And the descriptions of the landscape, though not disrupting the flow of the story, make you long to go to New Mexico to see for yourself. A very enjoyable read.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


147. Amelie Nothomb - Cosmetica van de vijand

Onnodig expliciet einde 21 augustus 2003

 

Jerome Angust zit op de luchthaven als zijn vliegtuig vertraagd blijkt te zijn. Hij wordt aangeklampt door een man die een gesprek met hem wil beginnen waar hij helemaal niet op zit te wachten, maar het blijkt onmogelijk om de man af te schudden. Langzaam maar zeker blijkt dat de man meer weet van zijn leven dan Jerome lief is. Hij wil dolgraag de conversatie beëindigen, maar dat blijkt niet tot de mogelijkheden te behoren en dat vraagt dus om drastische maatregelen. Helaas houdt het boek niet op bij de drastische maatregelen, maar komt er helemaal op het einde nog 1 pagina bij die duidelijk maakt wat er nu echt gebeurd is. Ik vind dit erg jammer: door het einde te expliciet te maken haal je de (prettige) onzekerheid bij de lezer weg.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


148. Yann Martel - Life of Pi

An Indian Robinson Crusoe with a Bengal tiger as his Friday 29 augustus 2003

 

Piscine Molitor ("Pi") Patel is the son of a South-Indian zookeeper. He is very much into religion, so much so that he decides to become a Christian, a Muslim AND a Hindu. His parents decide to move to Canada travelling by ship and taking most of their animals with them. When the ship all of a sudden sinks, Pi finds himself on a lifeboat with a zebra, an orang-utan, a hyena and a Bengal tiger: a kind of Noah's Ark in the middle of the Pacific. After less than a week only Pi and the tiger remain and they settle into an unleasy relationship to survive their 227-day ordeal. The adventures are numerous, some times hilaric, sometimes tragic.

An extremely well written book on a subject that could easily become either a tear-jerker or totally unbelievable, but Yann Martell finds exactly the right tone to make it (relatively) light-hearted, exciting with unexpected twists and turns despite the confined space of a lifeboat. The behaviour of both the animals and Pi are natural to the extreme, a joy to read. The first part of the book, which is mainly set in India, gives some very intersting observations on animal behaviour and on religion, the second part (at sea) reads like the adventure story it is and the third part (after rescue) puts everything in an unexpected perspective. I was also amazed by the fact that a Canadian writer writes an story book that reminded me of the stories written by great Indian writers like Salman Rushdie, Vikram Seth and Vikram Chandra. Truely a masterpiece.

 

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


149. Fred Vargas - Uit de dood herrezen

Niet bijster spannend 1 september 2003

 

Weer een 3 euro pocket van Uitgeverij De Geus, dus een uitstekende manier om kennis te maken met een voor mij nieuwe thrillerschrijfster.

In de tuin van Sophia Simeonides, voormalig operazangeres, wordt door een onbekende een beuk geplant. Ze is hier nogal van van streek en schakelt zelfs haar nieuwe buren, drie werkloze historici en de peetoom van één van hen, in om te kijken of er iets of iemand onder de boom begraven ligt. Enige weken later is Sophia opeens spoorloos verdwenen en de volgende dag duikt er opeens een nichtje van haar op die een afspraak met haar had. De drie historici, tezamen met de peetoom die politieman is geweest, vertrouwen het zaakje niet en beginnen een onderzoek, daarbij gesteund door hun andere buurvrouw, de restauranthoudster Juliette. Er vallen meer doden, er verdwijnen meer mensen, maar uiteindelijk weten ze de zaak op te lossen.

Het grootste bezwaar dat ik had was dat het verhaal zich nogal voortsleepte: pas op pagina 100 lijkt er een lijk te zijn, pas 20 pagina’s voor het einde komt er wat schot in het verhaal. De rest speelt zich voornamelijk af aan diverse eettafels (bij de historici, in het restaurant) en de beloofde humor heb ik niet kunnen ontdekken. Ook moet iemand de schrijver (m/v) van de achterflap een dikke schop onder het achterwerk geven omdat er in een stukje van 8 regels maar liefst 4 feitelijke onjuistheden staan.

 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


150. Minke Douwesz - Strikt

Prachtig, emotioneel boek 11 september 2003

 

Idske Wolters is 34, psychiater en lesbisch. Ze woont met haar twee poezen en de kippen in een dijkhuisje en heeft een volle baan, is in opleiding tot psychoanalyticus, zelf in therapie, ze roeit en gaat met haar vrienden uit. Kortom, een overvol leven dat goed op orde lijkt te zijn tot ze bij een telefooncel Judith ontmoet. Judith is in alles het tegenovergestelde van Idske: ze is chaotisch, vergeet afspraken of komt te laat, heeft van het cellospelen haar beroep gemaakt en ze is op zoek naar een man om samen kinderen mee te krijgen. Toch springt er een vonk over tussen Idske en Judith, maar het ontstaan van de relatie is niet gemakkelijk. En Idske kan Judith niet geven wat ze het liefste wil: kinderen.

Een boek over relaties: tussen ouders en kinderen, tussen psychiater en cliënten, tussen vrienden en tussen geliefden. Het boek beschrijft minutieus, in een bijna Voskuil-achtige stijl, het dagelijkse gebeurtenissen in het leven van Idske en de manier waarop Judith dat op de kop zet. Veel aandacht voor de psychotherapie, wat mij een mooi inzicht gaf in wat dat nou eigenlijk inhoudt (de schrijfster is zelf psychiater) en een mooi, onomwonden en soms emotioneel beeld van het ontstaan van een lesbische relatie met alle ups en downs. Het debuut van Minke Douwesz, 837 pagina’s dik, leest als een trein en is prachtig uitgegeven door Van Oorschot.

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Door naar de volgende 30 boekrecensiesTerug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies