Boekrecensies 931-960

 

931. Jan Brokken - De rechtvaardigen

Een onbekend verhaal dat het waard is verteld te worden

21 april 2019

Jan Zwartendijk is vertegenwoordiger van Philips in Litouwen en daarnaast honorair consul voor Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt hij het verzoek om visa uit te schrijven voor Joden die de Duitse bezetting willen ontvluchten. Een visum schrijven lukt niet, maar hij komt er al snel achter dat hij wel een verklaring kan uitgeven dat er geen visum nodig is om naar de Nederlandse Antillen te reizen. Daarmee kunnen de Joden dan weer naar de Japanse consulaat voor een doorreisvisum voor Japan en daarmee kunnen ze dan een ticket voor de Transsiberische spoorlijn boeken. En zo kunnen duizenden Joden hun leven redden dankzij een een-tweetje tussen Nederland en Japan. Voor Zwartendijk is het relatief simpel: hij heeft een stempel met de tekst laten maken en hoeft deze alleen maar te tekenen, wat op zich al een gigantische klus is, maar voor de Japanse consul moet alles met de hand schrijven en belt zo af en toe wanhopig op hoeveel er nog gaan komen die dag. Uiteindelijk zullen heel veel Joden Japan bereiken en lang niet allemaal reizen ze door, en zeker niet naar Curacao. Na de oorlog is er nauwelijks aandacht voor het verhaal en Zwartendijk blijft zitten met de knagende vraag hoeveel mensen het nou echt gehaald hebben, want door communistisch Rusland reizen was ook geen sinecure.

Een mooi boek over een onbekend verhaal dat het waard is om verteld te worden: gewone mensen die als ze onrecht zien dat niet kunnen laten gaan en met een creatieve oplossing duizenden mensen redden.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


932. Jan van Aken - De ommegang

Had ik meer van verwacht

6 mei 2019

Aan het eind van de veertiende eeuw begint Isidorus van Scarborough  als een weesjongetje in een onbetekenend klooster in Engeland. Verzot op boeken en kennis weet hij zich op te werken tot geneesheer, maar zijn diepste droom is om bouwmeester te worden. Al zijn kennis slaat hij op in "de ommegang", een ingebeelde stad waar iedere straat en ieder huis staat voor de kennis die hij opgedaan heeft. Na veel omzwervingen in het echte leven lukt het hem om bouwmeester te worden in Oezbekistan, waar hij de opdracht krijgt om de mooiste en grootste moskee te bouwen, maar met een deadline die onhaalbaar is. Dus reist hij weer verder, dit keer op de vlucht, en belandt uiteindelijk in China. Vanaf daar gaat het weer terug richting Europa en onderweg ontmoet hij een oude bekende en zijn dochter, met wie hij uiteindelijk opreist naar Konstanz, waar een belangrijke en eindeloos durende kerkelijke bijeenkomst wordt gehouden en waar voor een geneesheer annex bouwmeester genoeg werk is, mits je de politieke spelletjes goed speelt. Op het moment dat hij dat niet meer doet belandt hij in de gevangenis, waar de ommegang hem helpt om de tijd in zijn donkere en van ratten vergeven cel door te komen.

Een boek waar ik meer van verwacht had: ik vond het allemaal nogal fragmentarisch beschreven: Van Aken probeert heel veel gegevens in één boek te proppen (de middeleeuwen, middeleeuwse geneeskunst, bouwkunde, reizen) en daardoor worden de meeste dingen niet goed uitgewerkt.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


933. Lee Child - Jachtveld

De eerste is niet altijd de beste...

11 mei 2019

AIn het eerste deel van de Jack Reacher serie gaat de ex-militaire politie Jack Reacher de strijd aan met een heel dorp. Hij zwerft doellos door Amerika, vrij na het beeindigen van zijn loopbaan in het leger. Als hij in een willekeurig dorpje in Georgia uit de bus stapt, wordt hij al snel beschuldigd van een moord. Al snel vallen er meer en meer doden, maar uiteindelijk overwint uiteraard het goede (in de persoon van Jack Reacher). En ondertussen heeft hij natuurlijk ook een mooie dame op de kop getikt.

Het eerste deel van de Jack Reacher serie en zeker niet de beste, maar ach... Een echte superhero knokboek is best lekker als je midden in een verhuizing zit..

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


934. Lee Child - Lokaas

...en de tweede ook niet

27 mei 2019

Als Jack Reacher in Chicago een vrouw met een kruk helpt die ook nog een vracht kleding uit de stomerij probeert te vervoere, raakt hij opeens betrokken bij een enorm complot dat probeert de Verenigde Staten te ondermijnen. De dame met de kruk blijkt de dochter van een hoge generaal, maar ook een FBI agente die prima voor zichzelf kan zorgen. Toch hebben ze elkaar meer dan hard nodig om de psychopaat die hen ontvoert en zijn trawanten het hoofd te bieden.

Het tweede deel van de Jack Reacher serie, ook niet echt gedenkwaardig, maar ach... Ik zit nog steeds midden in een verhuizing.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


935. Jolande Withuis - Raadselvader: kind in de Koude Oorlog

Wat wist ik weinig over de Nederlandse communisten

3 juni 2019

Jolande Withuis groeide op in een fanatiek communistisch gezin. In dit boek gaat ze op zoek naar de achtergrond van haar vader, Berry Withuis, die aanvakelijk journalist was bij De Waarheid, maar daarna werkte als schaakverslaggever en schaakfestijnorganisator. Berry groeide op in Zutphen in een gereformeerd gezin, waat Jolande goede herinneringen aan bewaart. Al voor de oorlog bekeert haar vader zich tot het communisme en in de oorlog zit hij er zelfs voor vast. Tot in haar studententijd is Jolande ook een overtuigd communist, maar daana valt zij op haar beurt van haar geloof. De band tussen haar en haar vader is nooit echt warm geweest en na zijn overlijden probeert ze aan de hand van zijn BVD dossier zijn leven en ideeën te reconstrueren. 

Ik moet zeggen dat dat laatste naar mijn mening maar gedeeltelijk gelukt is: ik had niet het idee dat ik een echt diep inzicht in de mens Berry Withuis kreeg. Wat ik wel heel interessant vond was het verhaal over het communisme in Nederland, met name net na de oorlog en de invloed van de Koude Oorlog daarop. Het vield we op dat het behoorlijk sektarisch was en het deel nog het meest denken aan de Jehovah's Getuigen, met een compleet parallel leefsysteem: eigen verenigingen, eigen nieuwsvoorziening en vooral niet omgaan met mensen buiten je eigen kleine kringetje. Waarschijnlijk is dat ook wat er gebeurt als je in de Koude Oorlog aan de andere kant van de streep staat dan waar de meeste Nederlanders zich bevinden.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


936. Val McDermid - Misdaadkoning

Klein tussendoortje

4 juni 2019

Jack Farrell is de misdaadkoning van de streek en misschien wel van het land, maar als zijn negenjarige dochter bij een brand om het leven komt lijkt hij compleet de kluts kwijt te raken en wordt uiteindelijk teruggevonden in zee. Het lijkt een gevalletje zelfmoord, maar al snel komt het team van inspecteur Andy Martin erachter dat er meer aan de hand is: opeen worden er allerlei schurken die proberen de opengevallen plaats in te nemen op gruwelijke en inventieve wijze vermoord. Andy en zijn collega's gaan op zoek naar de waarheid, maar daarbij krijgt Andy te maken met een onverwachte wending waar hij absoluut niet  op zat te wachten...

In 2006 werden er in de UK een aantal boeken geschreven door vermaarde auteurs die laaggeletterden aan het lezen moesten krijgen. Het idee was dat het volwassen inhoud in een gemakkelijk leesbaar jasje moest zijn. Daar is Val McDermid prima in geslaagd. Omdat het een dun boekje is (handig voor laaggeletterden) hebben de karakters niet de diepgang die je normaliter vindt bij Mc Dermid, maar het is een prima leesbaar tussendoortje.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


937. Aminatta Forna - De paradox van geluk

Prachtig boek over heel verschillende mensen en vossen

10 juni 2019

In Londen kruisen een aantal levens zich: Atilla is een Ghanese traumapsychiater die over de hele wereld in oorlogsgebieden werkt en nu als keynote speaker is uitgenodigd op een congres. Hij is wat eerder gekomen om te zoeken naar zijn verdwenen nichtje en haar zoontje. Toevallig loopt hij Jean tegen het lijf, een Amerikaanse die in Londen onderzoek doet naar het gedrag van stadsvossen en daarnaast een bedrijf heeft in het maken van dak- en balkontuinen. Jean heeft een heel netwerk van (voornamelijk buitenlandse) bewakers, schoonmakers en stadswachten die haar helpen de vossen in kaart  te brengen en dit netwerk wordt nu ingezet om Atilla's nicht en haar zoontje te vinden. De warmte van deze mensen die aan de onderkant van de samenleving verkeren is hartverwarmend en de Afrikaanse gastvrijheid die Atilla tentoonspreid is zeer herkenbaar voor iemand die in Afrika geweest is. Uiteindelijk wordt het nichtje teruggevonden en logeert haar zoontje een tijdje bij Jean. We krijgen ook de achtergronden van Atilla en Jean gepresenteerd en daardoor begrijp je beter waarom ze doen wat ze doen. En soms zien we Londen door de ogen van een vos. 
Uiteindelijk gaat het allemaal om gelukkig zijn: ben je automatisch ongelukkig als je tegenslag ondervindt, of kan het je ook sterker en op termijn gelukkiger maken? En is alles wel zo zwart wit? Zijn vossenautomatisch slecht en katten en honden goed?

Een prachtig boek dat leest als een trein, ontroert, verwarmt en tot denken aanzet.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


938. Paolo Cognetti - De buitenjongen

Een schrijver met een fascinatie voor de bergen

16 juni 2019

Omdat zijn carrière in de grote stad niet echt opschiet gaat de hoofdpersoon terug naar zijn grote jeugdliefde: de bergen. Hij huurt voor een lang seizoen een berghut waar hij van de laatste sneeuw tot de eerste sneeuw verblijft. In het begin is het nog heel eenzaam, maar dan verschijnen de boeren die 's zomers hun vee weiden en hun gras hooien op de alm. Langzaam maakt hij zich los van het gestresste stadsleven en wordt hij onderdeel van de zomerweide bevolking: hij wordt steeds sterker, gaat fysiek werk doen en komt zo volledig tot rust.

Na De acht bergen is dit het tweede boek van Cognetti dat zich in de bergen afspeelt. Het laat het rauwe, eenzame leven van de bergbewoners zien, maar ook de vriendschap en afhankelijkheid die in zulke kleine gemeenschappen zo belangrijk is. Toch was ik niet super onder de indruk van het boek, maar zeker niet met tegenzin gelezen...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


939. Thomas Olde Heuvelt - Hex

Begon geweldig, maar ging me op den duur tegenstaan

27 juni 2019

In het dorpje Beek onder de rook van Nijmegen woont de Wylerheks: ze verschijnt en verdwijnt met dichtgenaaide ogen en een dichtgenaaide mond in woningen, winkel en op straat in het dorp. En ze heeft een eigenaarige invloed op de bewoners: wie te lang of te ver weg blijft uit Beek krijgt allemaal suicidale gedachten en maakt er soms ook daadwerkelijk een einde aan. Dus wie eenmaal in het dorp woont kan er nooit meer weg. Omdat de buitenwereld dit niet zal geloven is er een overheidsprogramma opgezet dat ervoor moet zorgen dat dit alles geheim blijft. En dan zijn er drie pubers die de status quo aanvechten: één van hen deugt echt niet en gaat op een dag te ver en dan begint er een spiraal van ellende en gewelddadigheden die uiteidnelijk leidt tot de totale ondergang.

Een boek in de traditie van Stephen King, maar op een gegeven moment wordt het allemaal wel heel gruwelijk en ongeloofwaardig. Het verschil met King is dat hij het bovennatuurlijke in zijn verhalen mee laat spelen, maar niet helemaal overboord gaat, waardoor het toch geloofwaardig blijft. Bij dit boek was dat niet het geval...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


940. Deon Meyer - Feniks

De Scandinavische traditie down under

3 juli 2019

Inspecteur Matt Joubert moet een reeks moorden en bankovervallen in Kaapstad oplossen. Dat doet hij samen met zijn team, waaronder Benny Griessel, die stevig aan de drank is omdat hij moeite heeft o mte verwerken wat hij iedere dag tijdens zijn werk ziet. Een nieuw hoofd van de afdeling, de verwerking van de dood van zijn vrouw Lara, therapie, het helpt allemaal niet mee om er iets goeds van te maken. Toch probeert er het beste van te maken. De moorden worden gepleegd met een pistool dat een eeuw oud is en de doden vallen in rap tempo en het is onduidelijk wat het verband tussen de diverse persoenen is, al moet dat er wel zijn. Noeste arbeid, goed speurwerk en een dosis geluk leiden uiteindelijk tot de oplossing.

Een vroeg boek van Deon Meyer, maar het heeft alle kenmerken van een echte Meyer: het gaat niet al te snel, maar de karakterschetsen van de twee hoofdpersonen zijn geweldig. Eigenlijk een Afrikaanse tegenhanger van de Scandinavische thrillers met "helden" zoals Wallender van Henning Mankell

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


941. Aminatta Forna - Het huis met de schaduw

Het verleden hangt als een nat laken over het verhaal

14 juli 2019

Als het blauwe huis net buiten het Kroatische bergstadje Gost nieuwe bewoners krijgt werpt Duro zich op als klusjesman. Hij is geboren en getogen in Gost, is een aantal jaren weggeweest, maar vervolgens weer teruggekomen. Het huis wordt bewoond door de Engelse Laura en haar puberkinderen Grace en Matthew. Al snel krijgt hij met alle drie een goede band: Grace is dol op zijn jachthonden Kos en Zeka en Matthew wil graag leren jagen. Maar het wordt steeds duidelijker dat er schaduwen over het verleden van Duro en Gost liggen, ook door de gebeurtenissen in het stadje in relatie tot het blauwe huis en Duro. Langzaam maar zeker komen we via verhalen over de jeugd en jonge jaren van Duro er achter wat er in het verleden gebeurd is. 

Je weet dat het te maken moet hebben met de Joegoslavische burgeroorlog en, hoe mooi het boek ook is, het verleden hangt als een nat laken over het verhaal. Zeker met het Nederlandse Sbrenica verleden vrees je met grote vreze welke geheimen het stadje Gost en zijn bewoners herbergen. Gek genoeg maakt dat het prachtig geschreven verhaal toch moeilijk om te lezen.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


942. Angela Marsons - Child play

Good read, but not her best

20 juli 2019

The team of Kim Stone has to solve a number of murders on people involved with prodigies. All of them are displayed in close proximity of child plays.The big problem is that due to a memo from the powers that be they are on a strict "office hours only" schedule. Instead of taking the stress away this actually causes a lot of stress to the theam members and their families. So a new (permanent? temporary? we will know in the next installment) team member is introduced, who quickly gets the nickname Tinkerbell. When diving into the world of child prodigies, they find not only information on the warped lives of these "wonderkids", but also the influence it has on their normal brothers and sisters. In the end they go to a meeting of highly gifted children called "Brainbox" where they hope to solve the cases. 

In the meantime, team member Penn has a problem of his own as a court case against a murderer start to fall apart. He temporarily moves back to his former team to take a second look at the case and comes to some shocking conclusions that ultimately lead to his mentally challenged brother having to do exactly as Penn says.

Again, a good read, but not as smooth as the previous installments. There are two reasons for that. One: I am personally not a fan of this new trend that every thriller nowadays has to have two independent storylines on cases that need to be solved. Better one good, deep storyline. And two, there seems to be some carelessnesses in the writing. For example, in one sentence a child id first 5 and then 14 years old at the same event. Also, some of the sentence do not run as smooth as in previous books. Asks for some more editing and careful re-reading before the book is published...

 

Terug naar de lijst met boekrecensiesVoor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Terug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies