Boekrecensies 61-90

61. Paulo Coelho - De duivel en het meisje

Een dilemma dat iedereen kan overkomen 27 februari 2002

Op een dag verschijnt er een vreemdeling in het stille gehucht Viscos. Hij stelt de dorpelingen voor een moreel dilemma: als zij iemand vermoorden krijgen ze genoeg goud om de rest van hun leven mee door te komen. Hij geeft ze deze boodschap via Chantal Prym, het barmeisje in het lokale hotel. Zij krijgt ook nog een ander aanbod: zij weet waar de vreemdeling 1 staaf goud heeft begraven, genoeg om Viscos, dat ze haat, achter zich te kunnen laten. De vreemdeling is op zoek naar het goede en het kwade in de mens en wil via dit duivelse dilemma een antwoord op zijn levensvragen krijgen.

Terwijl de dagen van de week, die de vreemdeling Chantal en de andere dorpelingen heeft gegeven, verlopen barsten de discussies in het anders zo homogene en rustige Viscos los: gewone mensen blijken boven zichzelf uit te kunnen stijgen en leiders blijken schurken te zijn. Aan het eind van de week zal Viscos nooit meer zijn zoals het was...

Dit is deel 3 in een serie waarin de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho een week beschrijft uit het leven van mensen die aan een dilemma blootgesteld worden. Het is een prachtig boek, goed geschreven, levensechte persoonlijkheden en het zet aan tot denken en discussie. Ook een perfect boek voor een leesclub.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


62. Monika Maron - Pawels Briefe

Monika Marons grootouders kwamen aan het begin van de 20e eeuw uit Polen naar Berlijn, op zoek naar een toekomst. Hij (Paul) een Jood, zij (Josefa) een katholiek, allebei bekeerd tot het baptisme en daarom door hun familie verstoten. Ze krijgen 4 kinderen en bouwen een bestaan op van nette armoede, tot Pawel uitgewezen wordt vanwege zijn joodse achtergrond. Zijn vrouw gaat met hem mee terug naar Polen waar Josefa in 1942 sterft aan kanker en Pawel in 1943 "verdwijnt" in de gaskamers. Na de oorlog bouwt Monika's moeder Hella een bestaan op als overtuigd communiste in de DDR, maar Monika voelt zich bijzonder onplezierig bij de onvrijheid en wijkt uiteindelijk uit naar het westen.

De geschiedenis van 3 generaties "gewone Duitsers" beschreven aan de hand van herinneringen, foto's en een reis terug naar Polen om te kijken of er nog sporen zijn te vinden. Een prachtig, met liefde geschreven document, vooral het deel over de grootouders. Bij het deel over haar moeder laat de schrijfster iets te duidelijk merken dat ze het niet alleen niet eens was met haar moeders politieke keuzes, maar ook dat de geschiedenis haar gelijk gegeven heeft. Daarom 4 sterren in plaats van 5.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


63. Agota Kristof - Het dikke schrift, het bewijs, de derde leugen

Veranderend perspectief March 9, 2002

Het dikke schrift beschrijft de ervaringen van een naamloze tweeling die in de oorlog worden grootgebracht in een klein grensplaatsje in Hongarije door hun grootmoeder, bijgenaamd De Heks. Of misschien is het beter om te zeggen dat ze ondanks hun grootmoeder opgroeien. De kinderen vinden zelf wegen om zich door de oorlog heen te slaan. Aan de ene kant zijn ze ontzettend lief, bij voorbeeld voor hun buurmeisje Hazenlip, aan de andere kant zijn het twee hele nare jochies die stelen, bedriegen, mensen verraden en zelfs moorden als het zo uitkomt. Een mooi, beklemmend boek over wat de oorlog doet met kinderen, maar ook over het vermogen van kinderen om zich te redden in extreme situaties.

Het bewijs beschrijft het leven van Lucas, die na de oorlog in het Hongaarse dorp achterblijft. Hij probeert wat van zijn leven te maken, maar elke keer als het een wending ten goede lijkt te nemen gebeurt er weer iets waardoor hij weer terug is bij af. Aan het eind van het boek verschijnt er een Duitser, die zijn broer Claus zou kunnen zijn.

De derde leugen bestaat uit 2 delen: het eerste deel beschrijft de zoektocht van Claus naar zijn broer als hij terug is in de hoofdstad. Uiteindelijk vindt hij een oude, misanthrope dichter die ook Klaus heet en die ontkent zijn broer te zijn; in het tweede deel beschrijft deze Klaus waarom hij zijn broer niet wil erkennen.

Het valt niet mee om één recensie te schrijven over drie boeken, zelfs als die drie boeken een logisch vervolg op elkaar zijn. De drie boeken zijn niet in één keer geschreven en het lijkt erop dat de schrijfster gedacht heeft dat ze met ieder nieuw boek de lezer weer een andere versie van het verhaal heeft moeten geven. De eerste keer werkt dat nog wel, de tweede keer begint het te irriteren. In plaats van deel 2 en deel 3 had de schrijfster in mijn optiek beter kunnen kiezen voor deel 2 of deel 3.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


64. Judith Koelemeijer - Het zwijgen van Maria Zachea

De laatste 7 jaar van haar leven wordt Maria Zachea verzorgd door haar 12 kinderen, die geboren zijn tussen 1934 en 1953. De journaliste en kleindochter van Maria Zachea geeft aan de hand van de 12 levensverhalen van deze kinderen een beeld van de veranderingen die het katholieke milieu met name in de jaren '60 en '70 doormaakte: de opkomst van de pil, de mis in het Nederlands, de beatmis, het anti-Amerikanisme tijdens de Vietnamoorlog. Vader Koelemeijer kan al deze moderne ontwikkelingen niet bijbenen en snapt niet wat zijn kinderen bezield, moeder Koelemeijer is vooral de vredesstichtster.

Judith Koelemeijer heeft alle 12 ooms en tantes uitgebreid geinterviewd en verhaaltjes van zo'n 20 pagina's per persoon geschreven. Ook al worden de karakters van de individuen niet erg uitgediept, het beeld dat geschetst wordt van een veranderende en ontzuilende maatschappij is heel boeiend.

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


65. Paulo Coelho - De alchemist

Op zoek naar een schat vindt men wijsheid March 11, 2002

De Andalusische schaapherder Santiago reist met zijn schapen rond, leest boeken en denkt aan de dochter van een winkelier in het volgende dorp. Tot hij twee keer dezelfde droom krijgt en de oude koning van Salem ontmoet die hem zegt dat hij moet vertrouwen op de tekens, zijn eigen legende moet leven en dat hij zijn schat zal vinden bij de piramides van Egypte.

Santiago verkoopt zijn kudde en neemt de boot naar Marokko. Alles wat hij doet -en dat zijn vaak eenvoudige dingen- leert hem meer van het leven te begrijpen. In een oase ontmoet hij het meisje van zijn leven. Hij denkt erover om zijn zoektocht op te geven, maar zij spoort hem aan om verder te gaan. Tezamen met een alchemist weet hij uiteindelijk na veel omzwervingen zijn doel te bereiken.

De alchemist is een klein, goed geschreven en vooral wijs boek dat benadrukt dat het belangrijk is om te doen wat je hart je ingeeft omdat je dan pas echt gelukkig kan worden. Bovendien laat het zien dat niet alleen grootse gebeurtenissen tot meer kennis leiden en dat een mens soms ver moet reizen om de schat te vinden die dicht bij huis is.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


66. Stephen Fry - The stars' tennis balls

It's all about revenge

Ned Maddstone is 17 and has everything: a loving girlfriend, a father who is cabinet minister, good looks and the oppotunity to study at Oxford. But then things start to go terribly wrong: while he is sailing the captain of the ship dies and gives him a letter to forward and while he is making love to his girlfriend, his friends decide to set him up with some dope. Both events are innocent, but together they make Ned fall into the clutches of the secret service. When he becomes a free man at last, more than 10 years have gone by. And after that is all about revenge, and quite gruesome revenge at that.

The book is advertised as a modern day Count of Monte Christo. There are some beautiful descriptions in the book, especially the part describing the friendship of Ned with Babe, one of the other inmates, who gives Ned back his sanity and gives him the financial means for revenge. However, I have read more interesting, thought-provoking books by Stephen Fry. An entertaining read but not much more than that and way too much revenge for my taste...

Lees ook de recensie in Humo

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


67. Rachel Seiffert - The dark room

Great insight into the other side of WW II April 3, 2002

The books describes the struggle of 3 generations of Germans to cope with the war.

Helmut is 18 when the war starts. All through the thirties his parents have led a life of near poverty, slowly climbing up the social stairs. Helmut really wants to join the army, but a crooked arm prevents him from participating. As an outsider he watches and takes pictures of the destruction and desolation that slowly but surely turns Berlin into a ghost city. He loses his parents and house during a bombing raid and lives for the rest of the time in the remains of the photoshop.

Lore is 12 when the war is over. Her mother tells her to take the other children, who are even younger, across Germany all the way from Bavaria to Hamburg. The story describes the hardnesses, the hunger, but also initial mistrust that slowly develops into a friendship with Thomas, a concentration camp survivor.

Micha is born long after the war. He is an English teacher, living together with a Turkish girlfriend, a typical new German. But then he start to wonder what his grandfather did during the war: he was a member of the Nazi Waffen SS stationed in Russia during the war. Micha cannot reconcile his loving feeling for his grandfather with the idea that his grandfather may be a war criminal. He travels to Belarus, where he talks at length with an old man, who has first-hand experience with the Germans during the war.

A beautiful book that does not judge, that shows the hardships of war and that also future generation can suffer from the aftermath. A must that was nominated for the Booker Prize and rightly so.

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in Humo

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


68. Michael Connelly - The last coyote

An edge-of-your-seat psychological and action thriller April 6, 2002

Harry Bosch is in his fourties and a temporarily suspended LAPD homicide officer when he decides to take on the most important case of his career: solving the more than 30 years old murder of his mother. Illegally using the name of his direct superior, who was the reason for his suspension in the first place, he takes the old file from the archives and starts his investigation. And apparently he is raking up quite some mud, because before long people start dying. And all the while Harry has to decide whether it is worthwhile what he is doing: will it help him to cope with the past?

This book blends the description of a thorough and creative investigation with a lot of action plus an insight into the psychology of a man whose mother was killed when he was a teenager. One of the best of the Harry Bosch series of thrillers.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


69. Paulo Coelho - De vijfde berg

Een berg aan keuzes 18 april 2002

De profeet Elia wordt door de Heer op de proef gesteld. Hij moet Israël verlaten en belandt in de stad Sarefat, die door zijn bewoners Akbar wordt genoemd. Daar wordt hij opgenomen in het huis van een weduwe, maar pas als hij haar zoontje weer tot leven heeft weten te wekken wordt hij enigszins geaccepteerd door de bewoners van de stad. Maar hij blijft de buitenlander, die snel de schuld krijgt van alle kwaad. En ondertussen voert Elia zijn eigen strijd met de Heer.

Op een dag wordt de stad verwoest door de Assyriërs, waarbij ook de vrouw waar Elia van houdt omkomt. En dan komt Elia's ware kracht naar boven: tezamen met de ouden, de weduwen en de wezen herbouwt hij Akbar.

Dit is een roman over de keuzes die mensen (moeten of kunnen) maken in het leven: iedereen heeft de morele plicht om het beste van zijn leven te maken en dat houdt soms pijnlijke keuzes in. Een mooi boek, niet altijd in een gemakkelijke stijl geschreven, dat aanzet tot nadenken.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


70. Nick Hornby - How to be good

Hilarious portrait of a marriage April 18, 2002

Katie Carr is a doctor and thus, in her own eyes, a Good Person. She is married to David, a cynical man who takes care of the children and earns an unsteady income writing a column in the local newspaper as the angriest man of the neighbourhood. Their marriage mainly consists of bickering and is on the brink of breaking down when David visits a New Age healer who listens to the name DJ GoodNews.

And all of a sudden David has become a Good Man, so good that he starts giving away their children's toys, taking into their house homeless youngsters and attentively listening to Katie. And to make matters worse, DJ GoodNews finds himself ousted from his house so David takes him in as well. And all of a sudden, Katie finds herself longing for the old, cynical David and a marriage in which she was the Good Person, not her husband. So the marriage is on the brink of divorce again, but now for totally the opposite reasons...

This is a hilarious portrait of a marriage and why it is sometimes better to stick with the old habits and behaviour patterns. The description of the New Age healer is absolutely great. Only the end of the book is a bit meagre, but all in all a very entertaining read.

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in Humo

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


71. Erica Fischer - Die Liebe der Lena Goldnadel

Nachtkaars... 5 mei 2002

Tien verhalen over liefde in de schaduw van de holocaust door de schrijfster van Aimee en Jaguar, een prachtig boek over de liefde tussen een Joodse en een "Arische" vrouw in Berlijn.

Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen door dit laatste boek. Een aantal verhalen zijn erg mooi vooral in het begin van het boek wanneer het echt gaat over liefde ten tijde van de oorlog, in het concentratiekamp of het ghetto. Maar de laatste verhalen zijn moeilijker te begrijpen, weinig uitgewerkt en het boek gaat een beetje als een nachtkaars uit. Jammer.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


72. Philip Kerr - The second angel

What a disappointment! May 11, 2002

"The thriller of the future"as it is labeled describes the human race in 2069: the majority of the population is infected with P2-virus, making clean blood the most wanted commodity on earth and on the moon. Moon is where the largest blood bank is located and its designer, Dallas, wants to break into it as a revenge after his employer has killed his wife and child.

Philip Kerr has written some wonderful novels (the Berlin Noir trilogy), but this book is definitely a disappointment. The idea in itself is not bad at all, but the action in the book is rather slow (which is killing for a thriller), with lots of technical footnotes describing the situation in the future, some semi-philosophical ranting and the end holds a very unsatisfying twist. A missed chance.

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


73. Manon Uphoff - De vanger

Mooie, vervreemdende novelle 20 mei 2002

Een vrouw krijgt na het overlijden van haar vader het gebruiksrecht van het ouderlijk huis, op voorwaarde dat ze het renoveert. Daarvoor neemt ze een klusjesman in de arm, waarmee ze al snel een relatie begint waaruit een kind geboren wordt. Als de man het kind op een nacht uit zijn armen laat vallen verandert hun leven dramatisch.

Een prachtige novelle, die in een vervreemdende stijl geschreven is omdat er consequent geen gebruik wordt gemaakt van persoonsnamen. Hierdoor blijft de lezer net zo'n buitenstaander van het boek als de hoofdpersonen buitenstaanders zijn van het leven. Een aanradertje dat zeker uitnodigt tot meer lezen van Manon Uphoff.

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in Humo

Terug naar de lijst met boekrecensies


74. Josse de Pauw - Werk

Visueel, ontroerend en hilarisch 26 mei 2002

Josse de Pauw is een Belgische acteur en toneelschrijver. Zijn boek "Werk" is een verzameling van verhalen, overpeinzingen, ervaringen, observaties en stukken toneel. Ik ben normaal gesproken niet zo op korte verhalen, dus ik begon met frisse tegenzin aan dit boek. Dit bleek volkomen onterecht te zijn: de verhalen zijn mooi, ontroerend (de logica van zijn dochtertje in 15 hoofdstukjes), hilarisch (de Japanse dagboeken), maar vooral altijd helder geschreven met de pen van een acteur/toneelschrijver, die heel visueel met dingen bezig is. Aan het eind van het boek heb je het idee een dikke stapel brieven van een goede vriend gelezen te hebben en wat is er mooier dan dat?

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


75. Herbjorg Wassmo - Het boek Dina

Moeilijk neer te leggen als je erin begonnen bent 10 juni 2002

Als tiener wordt de eigenzinnige Dina uitgehuwelijkt aan de veel oudere koopman Jacob Gronelv van Reisnes. Als kind is ze verantwoordelijk geweest voor de dood van haar moeder en die last draagt ze als een schaduw bij zich. Na de ook niet geheel natuurlijke dood van haar man regeert ze met strakke hand over de handelspost Reisnes, gedraagt zich niet als een typische vrouw, maar wordt toch gerespecteerd en geaccepteerd door de anderen. Ze is niet in staat tot echte liefde tot de geheimzinnige Rus Leo in haar bestaan komt binnenvallen, maar ook deze liefde eindigt weer tragisch.

Het boek Dina geeft een prachtige beschrijving van het ruige leven in Noord-Noorwegen halverwege de 19e eeuw. Het geeft ook een indrukwekkend beeld van een sterke vrouw die zich niet kan en wil aanpassen, maar waar psychisch wel een steekje aan loszit. Een boek dat moeilijk neer te leggen is als je er eenmaal in begonnen bent.

 

Lees ook de recensie in het NRC

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


76. Milan Kundera - Onwetendheid

Nergens bijhoren 10 juni 2002

Irena en Josef zijn allebei ooit uit Tsjechoslowakije gevlucht: zij heeft in Frankrijk een bestaan opgebouwd, hij in Denemarken, maar na de val van de muur keren ze egens in de jaren '90 terug naar hun geboorteland. En dan merken ze dat niet alleen de tijd niet heeft stilgestaan, maar zijzelf ook niet. Ze zijn inmiddels 20 jaar verder met hun leven, maar de Tsjechen die ze ontmoeten (familie, oude schoolvrienden) zijn niet geinteresseerd in dat deel van hun leven en ook hun leven is doorgegaan, waardoor de vervreemding nog groter wordt. In Parijs hebben ze elkaar toevallig ontmoet op de luchthaven, Irena herinnert zich Josef van vroeger, maar Josef heeft geen idee wie zij is. Toch belanden ze aan het eind van het boek in bed in een ultieme poging het verleden en hun band met Tsjechië terug te halen.

Milan Kundera heeft het thema vervreemding heel mooi uitgewerkt: een vluchteling die lang weg is wordt een vreemde in zijn eigen land, maar is ook niet echt thuis in het land waar hij terecht gekomen is. Het hele boek gaat over onthechting, niet alleen het thema vluchteling, maar ook het meisje dat in een onbezonnen actie na een verloren liefde haar oor kwijtraakt en de beschrijving hoe 2 mensen elkaar kunnen beminnen zonder elkaar te kennen is prachtig. Toch had het boek van mij langer gemogen en de karakters hadden wat verder uitgewerkt kunnen worden.

 

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in Humo

Lees ook de recensie in de New York Times

Lees nog een recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


77. Anna Enquist - De ijsdragers

Deus ex machina 16 juni 2002

Het thema van de boekenweek 2002 was "liefde". Wat Anna Enquist in dit boek beschrijft is juist de teloorgang van een liefde. Of eigenlijk: een liefde die al teloor gegaan is. De hoofdpersoon, Loes, is lerares oude talen en getrouwd met Nico, de geneesheer-directeur van een psychiatrische inrichting. Sinds hun geadopteerde dochter Maj pal voor haar examen is weggelopen van huis communiceren Loes en Nico eigenlijk niet meer, omdat Nico het niet over Maj wil hebben. Tijdens het verloop van het boek wordt het steeds duidelijker dat de echtelieden onoverkomelijk uit elkaar groeien. Op zich is dit boeiend beschreven, maar blijkbaar had Anna Enquist er moeite mee om binnen de voorgeschreven 96 pagina's een eind aan het boek te breien. Dus blijft de lezer met een katerig gevoel zitten als tegen het einde de oplossing als een deus ex machina uit de lucht komt vallen.

En nog iets (al kan Anna Enquist daar niets aan doen): kan de bladspiegel van het boekenweekgeschenk alsjeblieft een keer anders? De kaft is prachtig, maar het interieur onleesbaar door het rare kleine lettertype en de volgepropte pagina's.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


78. Andrei Makine - De rivier de Amoer

Een prachtig boek over volwassen worden in Siberië 17 juni 2002

Samoerai, Oetkin en de ik-figuur, Juan, groeien op in een slaperig dorpje in Siberië. De toekomst lijkt vast te staan: je wordt goudzoeker, houthakker of gevangenenbewaker, "doet het" met een lokale vrouw en zuipt jezelf langzaam het graf in. Maar alle 3 de jongens zijn op hun manier idealisten en dromers, vol van onvervulde verlangens, die ergens beseffen dat er meer moet zijn in het leven. Pas op het moment dat in de bioscoop "De Rode Oktober" een film met Jean Paul Belmondo wordt vertoond ontdekken ze dat het leven ook anders kan.

Andrei Makine schreef een prachtige novelle waarin de Siberische sneeuw en kou te voelen zijn, evenals het uitzichtloze bestaan in een Siberisch dorp. Maar ook met prachtige beschrijvingen van Siberische lentes, romantiek, weemoed en onvervuld verlangen. Een prachtig boek.

Lees ook de recensie in de New York Times

Lees nog een recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


79. Nicci French - Verlies

Het wordt maar niet spannend... 23 juni 2002

Een gratis boekje in het kader van de Maand van het Spannende Boek.

Rick en Stella zijn getrouwd en hebben 2 zoontjes: Max van 10 en Rory van 5. Het boek begint met de begrafenis van Rory: hij is tijdens de zomervakantie verdronken. We volgen het gezin door de ogen van Stella, die zelf haar emoties absoluut niet kan uiten en wanhopig probeert het leven zijn normale gang te laten gaan. Haar man Rick is net het tegenovergestelde: zijn emoties zijn zo allesoverheersend dat hij er geen weg mee weet. Langzaam wordt het duidelijk dat de echtelieden elkaar verdenken van Rory's dood.

Ik heb ooit eerder 1 boek gelezen van Nicci French en dat nodigde niet uit tot meer. En ook nu weer blijf ik met een katerig gevoel zitten. Het boek zit knap in elkaar, leest plezierig, maar echt spannend wordt het nergens. "Literaire thriller" zou in mijn ogen beter vervangen kunnen worden door "psychologisch drama", want een echte thriller wordt het boek nergens.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


80. Connie Palmen - De erfenis

Heel leesbaar 27 juni 2002

Het boekenweekgeschenk 2000 heeft een paar jaar in mijn kast staan te wachten. Vanwege de slechte ervaringen met De Vriendschap kon ik me er maar niet toe zetten. Bovendien werd het afgedaan als "babbelproza" in een recensie die ik gelezen heb.

Maar ik moet zeggen: het boek heeft me aangenaam verrast. Het verhaal beschrijft de aftakeling van de schrijfster Lotte Inden door de ogen van haar persoonlijke assistent Max, die ze in dienst heeft genomen voor haar verzorging, maar vooral voor het maken van haar laatste grote roman (die postuum zal verschijnen). Maar eigenlijk gaat het boek minder over aftakeling alswel over hoe mensen in het leven staan en met elkaar, hun kennis, geschiedenis en levenslot omgaan.

Zo af en toe dreigt de schrijfster via haar hoofdpersonen even in de valkuil van het "kijk mij eens belezen zijn" te lopen, maar nergens vliegt ze volledig uit de bocht. En dat het niet heel diepgravend is, ach dat mag je van een boekje van 96 bladzijden ook niet verwachten...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


81. Edward Radzinsky - Raspoetin, de bezeten monnik

De corruptie van de macht in beeld gebracht 30 juni 2002

Raspoetin is één van de meest omstreden en geheimzinnige figuren uit de Russische geschiedenis. Wat was precies zijn rol in de Russische politiek, wat was zijn invloed op de tsarenfamilie en hoe kwam hij uiteindelijk precies aan zijn eind?

Edward Radzinsky maakt, naast de gebruikelijke bronnen, in deze uitgebreide biografie gebruik van niet eerder geopenbaard materiaal (een uitgebreid dossier met de verhoren van de Bijzondere Commissie uit 1917), dat een vriend op een veiling gekocht heeft. Hij laat zien hoe de invloed van Raspoetin aan het hof geleidelijk aan toeneemt (met name zijn invloed op de tsarina) tot hij uiteindelijk alle belangrijke beslissingen neemt, of althans de meningen van de tsarina in profetieën verwoordt. We zien ook hoe de corruptie van de macht en de invloed van slechte raadgevers Raspoetin verandert van een relatief eenvoudig levende "wijze oude man" in een geldbeluste, geile dronkenlap die onafwendbaar op zijn einde afstevent.

Er komen in het boek (onvermijdelijk) enorm veel personages voor met ingewikkelde namen en dat vraagt er wel om om het boek op tempo te lezen, anders raakt de lezer de draad van het verhaal kwijt. De Engelse versie schijnt gebukt te gaan onder een ongelofelijke hoeveelheid stijlfouten, daar was in deze Nederlandse vertaling gelukkig weinig van te merken. Al met al een zeer leesbaar boek over een wonderlijke man en een onthullend gezicht op de gang van zaken tijdens een uitermate belangrijke periode in de Russische geschiedenis.

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


82. Harry Mulisch - Twee vrouwen

Prachtig... 1 juli 2002

Ongelofelijk dat dit boek al weer bijna 30 jaar geleden geschreven werd en dat het door een man geschreven is...

Een prachtig, onopgesmukt relaas over de relatie van 2 vrouwen, Laura en Sylvia. De ik-persoon, Laura, is op weg naar Nice waar haar moeder overleden is. Onderweg overdenkt ze de gebeurtenissen van het laatste half jaar. Als een donderslag bij heldere hemel wordt ze verliefd op de veel jongere Sylvia. Voor beiden is het de eerste damesliefde, maar alles lijkt redelijk normaal te gaan. Het wordt wel steeds duidelijker dat er iets niet helemaal spoort aan Sylvia, dat ze moeite heeft met communiceren en uiteindelijk wordt dat haar ondergang.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


83. Orhan Pamuk - My name is Red

A slightly entertaining islamic Name of the Rose 14 juli 2002

In the year 1591 a master gilder is murdered in Istanbul. He was working on a secret book ordered by the Sultan and it quickly becomes clear that one of his three colleagues is the murderer. The task to solve this murder rests on the shoulders of Black, the nephew of the man who coordinates the illustrations in the secret book. During the murder investigations, the reader gets a deep insight into 16th century Istabul, a city that is becoming more and more influenced by Europe and the discord this causes in the artists' society.

My name is Red is deeply rooted in the storytelling tradition of the East, with some wonderful digressions on subjects as varied as a gold coin, a dog, a tree and the color Red. However, the main subject of the book was only slightly interesting te me. In itself the influence that cultures may have on the developments in other cultures can be very interesting, but 500 pages on illustrations of books was a bit over the top for me. By times the book was very amusing to read, but especially towards the end it became rather long-winded.

Lees ook de recensie van 23-11-2001 in het NRC

Lees ook de recensie van 19-04-2002 in het NRC

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


84. Günther Grass - Im Krebsgang

Heel knap geschreven boek 21 juli 2002

Dit boek beschrijft de geschiedenis van een schip en de invloed die dat schip heeft gehad op de geschiedenis van een familie. Het schip is de Wilhelm Gustloff dat genoemd is naar een nazi die in 1936 in Davos werd vermoord. Na een leven als cruiseschip van de nazistische Kraft durch Freude beweging, drijvend ziekenhuis en opleidingsschip vergaat de Wilhelm Gustloff uiteindelijk op 30 januari 1945 met aan boord tussen de 6000 en 10000 (niemand weet het preciese aantal) Duitse vluchtelingen. Aan boord ook de hoogzwangere Tulla Pokriefke, die begint met baren als het schip vergaat. Uiteindelijk wordt aan boord van een reddingsschip haar zoon Paul geboren.

Paul is een gescheiden, middelmatige journalist, die een op zijn zachtst gezegd moeizame relatie heeft met zijn moeder. Op een dag komt hij op internet een site tegen over het schip dat zijn leven heeft bepaald (zijn moeder kan over weinig anders praten). De site, die neonazistisch georiënteerd is, blijkt gemaakt te worden door zijn zoon Konnie. En dan stevent het verhaal bijna onafwendbaar af op het drama dat het eind van het boek vormt.

Het boek heet "Im Krebsgang" omdat de geschiedenis van het schip en de familie niet chronologisch verteld wordt maar steeds teruglopend, waardoor het verhaal toch vooruit komt, zoals een krab loopt. Dit kan ook omdat Paul de geschiedenis van de Wilhelm Gustloff vertelt aan de hand van de gegevens die hij op de internetsite van zijn zoon vindt. Het is een razend knap geschreven boek, want je raakt nergens de draad van het verhaal kwijt, ook al zitten er veel tijdssprongen in. Bovendien beschrijft het boek een nauwelijks bekend scheepsdrama (meer dan 5 keer meer doden dan bij het vergaan van de Titanic!) en geeft een inkijkje in het wereldje en de redenaties van Duitse neonazi's. Een boeiend boek.

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in de Volkskrant

Lees ook de recensie in de New York Times

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


85. Erwin Mortier- Sluitertijd

Deze man kan schrijven! 25 juli 2002

Joris Alderweireldt is een lieve, wat dromerige jongen die opgroeit in een klein stadje in Vlaanderen. Hij wordt grootgebracht door zijn oom en tante omdat zijn vader overleden is en zijn moeder naar Spanje vertrokken met een nieuwe liefde. Zijn oom en tante doen vreselijk hun best om Joris een goede jeugd te bezorgen. En dan gaat binnen een week opeens alles verkeerd: een nest van een meisje zet hem voor schut en vertelt hem een geheim dat hij niet wil weten, bij het dragen van de hemel tijdens de processie gaat het mis en tot overmaat van ramp staat ook opeens zijn moeder weer op de stoep.

Erwin Mortier schrijft in prachtig, klein, bijna fotografisch proza mooie boeken over dromerige jongetjes die opgroeien in kleine Vlaamse plaatsjes. Heel treffende vergelijkingen en prachtige zinnen maken dit boekje een genot om te lezen.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


86. Per Olov Enquist - De vijfde winter van de magnetiseur

Mooi, maar minder dan Het bezoek van de lijfarts 30 juli 2002

Friedrich Meisner is een magnetiseur die, na te zijn weggejaagd bij zijn vorige standplaats, belandt in het ingeslapen stadje Seefond. Hij weet al snel het vertrouwen te winnen van de bevolking, die blij is dat er wat te beleven valt. Hij geneest de blinde dochter van de arts Selinger en daarna gaat het crescendo met zijn praktijk. Selinger is aangesteld als waarnemer, om te zien of alles wel eerlijk verloopt. In het begin heeft hij een blind vertrouwen in de man die zijn dochter heeft genezen, maar dan komt hij er langzaam maar zeker achter dat het volgende wonder (de zogenaamde uitdrijving van een dode foetus) in scene wordt gezet. Hij komt in gewetensnood, maar besluit uiteindelijk zijn geweten te volgen en Meisner te ontmaskeren.

Het boek geeft een mooi beeld van (semi-)wetenschap in de tijd van de Romantiek: de grote massa mensen wil eigenlijk bedrogen worden, maar de humanistische levensvisie, waarbij rationalisme voorop staat is ook al doorgedrongen. Verder schetst het boek een mooi beeld van 2 vertwijfelde mannen: de magnetiseur die zijn macht niet alleen maar aanwendt voor het genezen der mensheid, maar ook om vrouwen voor zich te winnen en een flink inkomen te genereren en de middelbare dokter die twijfelt of hij de genezer van zijn dochter moet ontmaskeren als een charlatan.

Toch mist er ergens iets, al kan ik moeilijk aangeven waar. In "Het bezoek van de lijfarts" waren de hoofdpersonen aan de ene kant levensechter, aan de andere kant volslagen onbegrijpelijk. dat maakte dat boek spannender. Misschien komt het ook omdat Per Olov Enquist dit boek in 1964 heeft geschreven toen hij een stuk jonger was.

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


87. Henning Mankell - Moordenaar zonder gezicht

Plezierige verrassing 2 augustus 2002

Kurt Wallander is inspecteur bij de politie in Zuid Zweden. Hij wordt geconfronteerd met de dubbele moord op een bejaard echtpaar. Het lijkt erop dat de moord gepleegd is door buitenlanders, en al snel beginnen racistische groepen zich in het onderzoek te mengen en wordt er zelfs een Somaliër geëxecuteerd. Deze moord wordt redelijk snel opgelost, maar het oplossen van de dubbele moord heeft meer voeten in de aarde, vooral ook omdat de man van het echtpaar een geheim had.

Een goede politiedetective, die laat zien dat het oplossen van moorden vooral een kwestie is van goed nadenken, een goede samenwerking en veel routinewerk goed doen. Kurt Wallander is een levensecht persoon, geen bordkartonnen superheld. Ik kende deze detectiveserie niet, maar het nodigt zeker uit tot meer.

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


88. Lisette Lewin - Een hart van prikkeldraad

Wat een opportunistische, pathologische trut! 11 augustus 2002

Greetje van der Plas groeit op in gereformeerd Katwijk in een niet al te hecht gezin. Tijdens de tweede wereldoorlog legt ze het aan met een dikke, oude Duitse officier, Heinz. Ze raakt verzeild in het wereldje van bezetters en moffenhoeren, drank en orgieën, waardoor ze na de oorlog moet uit Katwijk moet vertrekken. Ze fietst naar Amsterdam, waar ze zich voordoet als de joodse Jessica Carvalho. Ze gaat medicijnen studeren en krijgt zelfs een joods vriendje en een verhouding met een joodse hoogleraar. En ondertussen neemt ze iedere gelegenheid te baat om mensen aan te geven, tegen elkaar uit te spelen en relaties ten gronde te richten. Uiteindelijk vindt ze Heinz terug. Even denk je dat dit eigenlijk de man is van wie ze echt gehouden heeft, maar dan helpt ze ook hem de goot in. Aan het eind van het boek loopt het dankzij haar ook nog slecht af met haar andere grote liefde.

Eindelijk een boek dat in de tweede wereldoorlog speelt en niet over het verzet gaat, maar over een lang doodgezwegen groep, de meisjes die het met Duitsers aanlegden. Maar dit is wel een heel extreem, pathologisch geval. Eigenlijk vind ik dat een beetje jammer. Het geeft wel een beeld wat er zich afspeelde in de kringen van de Duitse bezetters, maar doordat Greetje echt gestoord is wordt het een beetje tot in het absurde doorgetrokken. Iets minder ongewoon had ik misschien iets boeiender gevonden.

Lees ook de recensie in Trouw

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


89. Leon de Winter - God's gym

Onderhoudend boek 17 augustus 2002

Joop Koopman is een niet overdreven succesvolle scenarioschrijver in Los Angeles. Op een dag komt door een stompzinnige samenloop van omstandigheden zijn 17-jarige dochter Mirjam om bij een verkeersongeluk. Net op dat moment is hij op bezoek bij een oude schoolgenoot die nu voor de Mossad werkt en wil dat hij een Emmense Marokkaan voor hen gaat bespioneren. De man bij wie Mirjam achterop de motor zat, Godzilla (kortweg God), wil het koste wat kost goedmaken en trekt bij hem in om voor hem te zorgen. En ondertussen duikt ook zijn jeugdliefde Linda weer op in zijn leven. Kortom, een hectische periode met verrassingen van begin tot eind.

Het eerste deel gaat over de effecten van het verlies van een prachtdochter op een (alleenstaande) vader en is absoluut een hoogtepunt. Het tweede deel beschrijft hoe Joop langzaam maar zeker zijn leven weer in handen neemt, al loopt het boek niet onverdeeld goed af.

Leon de Winter bewijst weer eens dat hij kan schrijven: als je eenmaal in het verhaal zit lees je het boek in één adem uit.

Lees ook de recensie in Trouw

Lees ook de recensie in het NRC

Lees ook de recensie in Humo

Terug naar de lijst met boekrecensies


90. Henning Mankell - Honden van Riga

Aardig, maar niet meer dan dat 18 augustus 2002

Inspecteur Kurt Wallander moet deze keer de moord op 2 keurig geklede mannen oplossen, die aan boord van een vlot aanspoelen op de Zweedse kust. Al snel voert het spoor naar Letland. Als dan ook nog een Letse collega, die net terug is van een bezoek aan Zweden, wordt vermoord komt Wallander in een web van intriges terecht in een instabiel Europees land dat hij niet kent en waarvan hij de taal niet spreekt. Al snel lijkt het erop dat 1 van zijn 2 naaste collega's in Letland niet deugt, maar welke van de 2?

In tegenstelling tot "Moordenaar zonder gezicht" is dit boek veel meer op actie gericht, maar op een gegeven moment werd ik een beetje draaierig van alle wendingen die het verhaal nam. Het is een onderhoudend verhaal, maar Wallander was voor mij minder echt dan in het vorige boek uit de serie.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Door naar de volgende 30 boekrecensiesTerug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies