Dag 1: Een verkenningstocht
Dag 2: Fundacio Miro, slenteren door de oude stad en Casa Milla
Dag 3: Nog veel meer Gaudi
Dag 4: Dag van Het Onbekende Museum
Dag 5: Picasso
Om even over zessen zijn we op, douchen, ontbijten en dan naar Schiphol. Al onze bagage mag mee als handbagage en dan lopen we naar de gate. Onderweg kopen we nog peseta's en fotorolletjes en dan gaan we met de dikke zaterdagkrant en wat fris bij de gate zitten. Keurig op tijd mogen we het vliegtuig in. Het opstijgen is heel mooi: wat is Nederland toch waterrijk! We vliegen over België en Frankrijk en krijgen een compleet ontbijt voorgeschoteld. Het laatste stuk vliegen we langs de oostkust van Spanje en landen uiteindelijk om kwart voor 12 in Barcelona.
We lopen met de handbagage zo door de douane en dan kan ik op jacht naar 2 OV-passen. De VVV verwijst me naar een bank, daar sta ik 30 minuten in de rij om te horen dat ze uitverkocht zijn, maar ik kan wel ergens anders weer in de rij gaan staan... Ja da-hag! Dan maar een pas zonder aerobus bij de VVV en met de trein naar de stad. De kaartjes voor de trein gaan heel efficiënt, we halen de trein van 12.42 en rijden onder het genot van klassieke muziek naar Plaça Catalunya. Daar stappen we over op de metro voor de 3 haltes naar Rocafort, nog 1½ blok lopen en dan staan we bij Aparthotel Calabria. Het inchecken gaat snel en op de zesde verdieping aangekomen blijken we een leuk appartementje te hebben.
Naast het hotel zit een supermarkt en daar gaan we eerst maar eens boodschappen doen. Iedereen loopt hier met van de die bejaardenboodschappentassen op wieltjes die je bij de ingang keurig aan de ketting kan leggen. We stoppen 100 peseta's in de gleuf voor het karretje en staan even later met een hele lading boodschappen weer buiten. In het hotel teruggekomen pakken we de tassen uit, eten onze boterhammen op (met erg lekkere melk erbij) en gaan dan op weg.
Eerst maar eens de Ramblas verkennen. We stappen uit op Plaça Catalunya, waar iedereen lekker in het zonnetje zit en een oud mannetje met een jonge blonde dame danst op de muziek van een indiaans bandje. Dan flaneren we over de Ramblas, waar de ene helft van Barcelona voor levend standbeeld speelt voor de andere. De dierenmarkt is lawaaiig van de papagaaien, de bloemenmarkt felgekleurd en de Mercat de la Boqueria is een prachtige overdekte markt met allerlei soorten groenten en fruit, maar bij het deel met de vismarkt maken we vanwege de lucht rechtsomkeert. We lopen verder de Ramblas af en drinken een blikje fris met uitzicht op het beeld van Christoffel Columbus.
Dan duiken we de Barrio Gotico (middeleeuwse wijk) in. We slingeren door kleine straten en steegjes en belanden uiteindelijk op het plein van het stadhuis en het Catalaanse parlement. Bij de kathedraal mogen we wel de kloostergang door, maar niet de kerk in. We kijken even naar de heel Frans aandoende ingang en gaan dan met de metro naar de Sagrada Familia, niet voor een bezoek, maar alleen om sfeer te proeven. In een parkje eten we een half stokbrood met kaas. Bij wijze van boter doen ze hier een soort olie-tomatensmeersel op het brood. Inmiddels zijn we flink moe, dus we gaan terug naar het hotel.
Om 7 uur gaan we weer op pad. Catalanen eten schandalig laat, maar in een boekje hebben we een restaurant (Sept Portes) gevonden dat permanent serveert van 1 tot 12. Het is een prachtig ouderwets geheel met obers in het wit, gesteven servetten en erg lekker eten. Ma neemt een kalfsschnitzel, maar ik waag me aan de paella met vis en weekdieren: heel erg lekker en vooral veel. We drinken met z'n tweeën een liter water met bubbels op en kijken hoe om ons heen de toeristen (links 2 Nederlandse meisjes, rechts 2 Japanse) zich te goed doen aan de 'arrozo negro': rijst gekookt in intvisseninkt.
Om half 8 gaat de wekker. Na de douche gaan we naar beneden voor het ontbijt. Dat blijkt een copieus buffet te zijn, waar we een half uurtje later geheel voldaan uit komen rollen. We schrijven nog even in onze dagboeken en lopen dan naar de bushalte. Binnen een paar minuten komt bus 50 eraan, die ons keurig op de Montjuic afzet bij de Fundacio de Joan Miro.
We kijken eerst wat rond, want de omgeving is heel groen en het uitzicht over de stad ronduit formidabel. Dan gaan we naar binnen. De tentoonstelling is schitterend en het gebouw (speciaal ontworpen voor dit doel door een vriend van Miro) ook. Na zo'n 1½ uur zijn we uitgekeken en gaan we met bus en metro naar de kathedraal.
We stappen uit op de Rambla en lopen via een boerenmarkt, een kunstmarkt en een uitvoering van een blaaskapel naar de ingang. Binnen blijkt het een waar gekkenhuis te zijn van zich verdringende mensen met rijen bij de kaarsjesverkoop en de biechtstoelen, een dienst die aan de gang is en (weer buiten) een flinke verzameling bedelaars, dus van dat alles hebben we al snel onze bekomst. Ma had gehoord dat er op zondag bij de kathedraal op straat gedanst wordt. Ik had dat een beetje lacherig afgedaan als waarschijnlijk reeds uitgestorven folklore, maar mooi dat er hele groepen mensen (veel bejaarden) onder begeleiding van een voltallig orkest in grote kringen staan te dansen. Dat is leuker dan die hele kathedraal en tot half 1 blijven we staan kijken.
In een bakkerij annex lunchroom eten we allebei een flinke boccadillo (half stokbrood) en dan gaan we op weg naar Casa Milla oftwel 'La Perdrera' (de steengroeve), een beroemd appartementencomplex van Gaudi. We staan nog even te twijfelen welke van de 2 onderdelen we zullen bezoeken, maar we komen hier misschien maar 1 keer en ma krijgt korting, dus doet u ze maar allebei. Met de lift gaan we naar de bovenste verdieping, waar een uitgebreide tentoonstelling over de werken van Gaudi te zien is in een prachtige zolderruimte geheel van baksteen. En geen rechte hoek te bekennen... Via een wenteltrap komen we op het dak en dit is waar Casa Milla om beroemd is: schoorstenen in fantasievormen, overal op- en afstapjes, witte keramische koepelachtige constructies met poortjes en dat alles met een vergezicht over de daken van Barcelona en in de verte de torens van de Sagrada Familia. We bekijken nog een diavoorstelling over kleur, vorm en materiaal bij Gaudi en dalen dan af naar het appartement. Eerst is er een tentoonstellinkje over de veranderingen in de tijd van Gaudi: gas en licht, huishoudelijke apparaten, radio, telefoon en de auto kwamen allemaal in die tijd op. Vervolgens betreden we het eigenlijke appartement: niet bepaald gebouwd voor de armen. De inrichting is gruwelijk, maar de ruimten op zich zijn prachtig: licht, ruim, geen rechte hoek te vinden en allemaal gelegen rond een centrale lichtschacht, waardoor je van 2 kanten lichtinval hebt. Er zijn 2 badkamers met van die schattige gasgestookte boilers (ultramodern voor die tijd), een enorme keuken en kleine dienstvertrekken met lampetkannen in plaats van stromend water. Ik ga nog even op stand naar de w.c. en dan vertrekken we weer met de lift naar beneden.
We flaneren een paar blokken langs de Passeig de Gracia, een enorm brede boulevard met een hoog Parijs-gehalte. We bekijken even een paar andere casas, waaronder het Casa Batllo (ook van Gaudi) en nemen dan de metro terug naar het hotel voor een welverdiende pauze inclusief bad.
Op zondag zijn veel van de restaurants die in onze boekjes staan dicht, dus om half 7 gaan we weer naar de Sept Portes: de zaak was mooi en het eten goed, dus dat is geen bezwaar. Vooraf nemen we Catalaanse spinazie, die gebakken is en voorzien van pijnboompitten en rozijnen. Het hoofdgerecht zijn lamskoteletten met asperges en een aardappelpureekoek en ik neem zelfs nog profiterolles toe. Om 8 uur stuiteren we geheel gevuld terug naar de metro. Het reizen met de metro gaat perfect: snel, goed georganiseerd, duidelijk en frequent.
Terug in het hotel zijn we toe aan een rustige avond, dus die nemen we ook.
Na de douche en het ontbijt gaan we richting de Sagrada Familia. Het is (nog) bewolkt, maar dat trekt al snel bij. We kopen onze kaartjes en leveren daarmee een bijdrage aan de bouw, dus na uitgebreid de lijdensweg van Christus te hebben bestudeerd op de façade lopen we "ons" gebouw in. Binnen is het een heksenketel van bouwactiviteiten, stellages en hekken. Het is raar om te bedenken dat in het verleden alle nu imposante kathedralen er zo uit moeten hebben gezien, want de bouw daarvan duurde soms ook honderden jaren. Aan de andere kant van het gebouw gekomen is er de gevel van de geboorte van Christus in een heel andere, minder hoekige stijl dan de andere gevel. Beneden is een uitgebreide tentoonstelling en dan hebben we het wel zo'n beetje gehad omdat de lift naar de toren stuk is. Het was wel mooi, maar om nou te zeggen dat het het absolute hoogtepunt was...
We nemen de metro terug naar Universitat en vanaf daar bus 24 naar Parc Guell, weer een werk van Gaudi. We slenteren door het park, dat oorspronkelijk bedoeld was als een project voor 60 welgestelde families, maar toen geïnteresseerde kopers uitbleven heeft het stadsbestuur maar besloten er een park van de maken. Overal zijn invloeden van Gaudi te zien en door de hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad. We eten en drinken wat op een terras met uitzicht op de beroemde 165 meter lange slingerbank, die we daarna nog eens van dichtbij gaan bestuderen. Via een woud van pilaren en een betegelde trap met fonteinen en waterspuwertjes lopen we terug naar de bus.
Om half 2 zijn we terug in het hotel, waar we een rustpauze inlassen. Om een uur of 4 vertrekken we weer, dit keer naar de Plaça Reial, een plein geheel in de traditie van de plaza mayors: geheel omringd met gebouwen, overal terrassen, vergeven van de duiven, een fontein in het midden en iedereen loopt er te kijken en gezien te worden. We zitten een tijdje op een bankje te kijken en lopen dan door de nauwe straatjes van de Barrio Gothico naar de kathedraal. We kopen 2 kleine kaarsjes (je kunt hier allerlei formaten kaarsen waaronder ook enorme joekels kopen, maar zo gelovig zijn we niet) en gaan op zoek naar een bijpassende heilige. De meeste beelden en schilderijen zijn niet bepaald mijn smaak, Sint Christoffel is onvindbaar, dus dan maar bij Franciscus van Assisi. Daarna gaan we in een koorbank tezamen met 4 in het wit gehulde nonnen kijken hoe twee schoonmaaksters op "sensible shoes" (zoals een vriendin van me dat noemt) het altaar en vervolgens de sarcofaag van de heilige Eulalia eens lekker afstoffen. Weer buiten gaan we heerlijk in het zonnetje zitten kijken naar 2 levende standbeelden en dan op zoek naar wat te eten.
Het eerste restaurant uit het boekje is nog helemaal leeg, het tweede ligt aan de andere kant van de stad. We wikken en wegen en besluiten het erop te wagen. Het blijkt een verkeerde gok te zijn: hostal San Jordi ligt zo'n 20 minuten lopen langs een drukke doorgaande weg verwijderd van het dichtstbijzijnde metrostation. Bovendien heeft het de uitstraling van een lege supermarkt op zondagochtend. Met de tong op onze schoenen strompelen we naar de bushalte van lijn 24, rijden terug naar de Rambla, waar we heel gewoon friet, kip en sla eten.
We vertrekken om half 10 met de paraplu op per metro naar Jaume I, waar zich het Museum van de Stad Barcelona bevindt. Geen idee wat we daar precies zullen zien, maar de locatie is in ieder geval superbe. Klem om 10 uur gaan we naar binnen. Het thema van het museum blijkt Barcelona tot de 7e eeuw te zijn. De tentoonstelling is heel mooi en ruim ingericht. Na een paar zalen moeten we met een lift naar beneden, waar we belanden in de Romeinse opgravingen. Het is allemaal prachtig gedaan, duidelijk aangegeven, mooi belicht. Kortom, laat u eens aangenaam verrassen in een onbekend museum!
Na het museum gaan we op zoek naar een Engelstalige boekhandel die ik op Internet tegen was gekomen, maar daar aangekomen is "Come in" gesloten. Via een flinke omweg met de metro om weer een beetje bij te komen van alle vermoeienissen gaan we naar een vegetarisch restaurant voor de lunch. Het is net zo'n succes als gisteravond, maar gelukkig zit hier om de hoek een broodjeszaak met een allerliefst obertje.
Na de lunch rijden we terug naar het hotel. Terwijl ma gaat puzzelen en lezen probeer ik nog bij een andere Engelstalige boekhandel te komen: ook dicht.
Om half 6 rijden we naar El Corte Ingles om gewoon even rond te kijken. We lopen over de Rambla en de markt (heel mooi fruit) en gaan dan naar de Sept Portes. We nemen een zeeschotel met kreeft, rivierkreeft, grote garnalen en schelpdieren. Om 9 uur zijn we terug in het hotel, waar we de tas alvast grotendeels inpakken.
Na het douchen en het ontbijt pakken we de laatste restjes in en gaan dan voor de laatste keer de stad in. Even voor tienen staan we voor de poort van Museu Picasso, waar een man op een gitaar veel te langzaam zit te tokkelen. Stipt om 10 uur kunnen we naar binnen, waar we kaartjes kopen voor de permanente tentoonstelling. Ma krijgt als "pensionado" weer een flinke korting. Er hangt hier voornamelijk vroeg werk van Picasso, prachtige tekeningen uit zijn tienerjaren en verder nog voornamelijk schilderijen uit zijn pre-kubistische periode waarin je hem ziet spelen met allerlei stijlen die hij afkijkt van de impressionisten. De laatste paar zalen zijn voornamelijk verschillende studies uit 1957 van het beroemde schilderij van de Infanta door Velasquez.
Om een uur of 11 staan we weer buiten, rijden terug naar het hotel en eten daar stokbrood met smeerkaas. We pakken de rugzak in en gaan op weg naar de trein. Het is ongelofelijk hoeveel treinen er stoppen op de 2 perrons van Plaza Catalunya. Om 12.38 (stipt op tijd) komt onze trein aanrijden, die ons in 25 minuutjes naar de luchthaven brengt.
We checken in, ik koop 3 boeken en een ijsje voor de laatste peseta's (1000 over) en dan gaan we zitten wachten in de ultramoderne vertrekhal. Het vertrek is wat later, namelijk om 4 uur en dan ook nog vooral omdat een ander KLM toestel met pech aan de grond staat en wij zo veel mogelijk passagiers van die vlucht meenemen. Er staat een flinke wind, dus uiteindelijk halen we onze vertraging netjes in en staan om kwart over 6 weer aan de grond. Met een taxi gaan we naar huis en dan is om 7 uur onze korte vakantie afgelopen.